ГоловнаСвіт

Помпео схвалив постачання озброєнь в країни Близького Сходу на $8 млрд заради "стримування Ірану"

Держсекретар скористався статтею закону, яка дозволяє здійснити операцію без голосування в Конгресі.

Помпео схвалив постачання озброєнь в країни Близького Сходу на $8 млрд заради "стримування Ірану"
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Майк Помпео у п'ятницю, 24 травня, розпорядився схвалити продаж озброєнь Йорданії, Об'єднаним Арабським Еміратам і Саудівській Аравії на суму понад 8 млрд доларів. Про це пише Интерфакс з посиланням на заяву, опубліковану на сайті Держдепартаменту США

"Сьогодні я ухвалив рішення, що відповідає статті 36 Закону про контроль над експортом озброєнь, і доручив Департаменту негайно завершити роботу над офіційним повідомленням (Конгресу) про 22 очікуваних постачання озброєнь до Йорданії, Об'єднаних Арабських Еміратів й Саудівської Аравії на загальну суму приблизно 8.1 млрд доларів, з метою стримування агресії Ірану і побудови партнерського потенціалу самооборони", - йдеться в повідомленні Помпео.

Серед предметів угод держсекретар згадав розвідувальне обладнання, боєприпаси та "інше спорядження".

Помпео також зазначив, що це рішення є одноразовим і не повинно вплинути на відносини Держдепартаменту з Конгресом.

"Я розраховую, що це рішення буде одноразовим. Стаття 36 має статус давно визнаного правового акта і використовувалася щонайменше чотирма попередніми урядами з 1979 року, включаючи президентів Рейгана і Картера. Цей винятковий захід не змінює давно встановленої між нами і Конгресом процедури розгляду торгівлі озброєннями", - сказав він.

Стаття 36 Закону про контроль над експортом озброєнь дозволяє президенту США "в разі екстреної необхідності термінового укладення угоди з експорту озброєнь в інтересах національної безпеки здійснити її без погодження з Конгресом. Для цього необхідне схвалення держсекретаря США.

Раніше сенатський комітет з міжнародних справ ухвалив рішення заблокувати продаж десятків тисяч високоточних бомб і інших озброєнь вартістю в $2 млрд Саудівській Аравії та ОАЕ, пославшись на те, що це рішення може погіршити гуманітарну кризу в Ємені, однією з діючих сторін якої є арабська коаліція під керівництвом Саудівської Аравії.

Збройний конфлікт в Ємені триває з березня 2014 року. Арабська коаліція підтримує війська єменського президента Абда Раббо Мансура Хаді в їх протистоянні повстанцям-хуситам, які вважаються близькими до Ірану.

Раніше повідомлялося, що США відправлять 1,5 тисячі солдатів на Близький Схід у зв'язку з "насадженням Іраном терору по всьому світу". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram