ГоловнаСуспільствоВійна

У Сенаті США представили двопартійний законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму (доповнено)

Законопроєкт передбачає санкції для країн, які співпрацюють з Росією, розширення товарів заборонених для експорту у РФ та значне обмеженням суверенітету Москви у позиції американських судів.

У Сенаті США представили двопартійний законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму (доповнено)
Фото: EPA/UPG

Сенатори США Ліндсі Грем і Річард Блюменталь представили двопартійний законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму, пише Голос Америки

Зараз державами-спонсорами тероризму, згідно з американським законодавством, вважаються Куба, Іран, Північна Корея і Сирія. Уряди цих країн неодноразово надавали підтримку актам міжнародного тероризму.

“Я з нетерпінням чекаю на голосування щодо нашого законопроєкту про визнання Росії державою-спонсором тероризму відповідно до американського законодавства з кількох причин. Насамперед це визнання значно збільшить доступні для США інструменти для покарання Путіна за його варварську поведінку в Україні та його деструктивні дії у всій Африці та у світі загалом. Путінська Росія є державою-спонсором тероризму, і давно настав час офіційно визнати це відповідно до законодавства”, ‒ йдеться в заяві республіканця Грема.

Демократ Блюменталь заявив, що Росія заслужила своє місце в клубі вигнанців – держав-спонсорів тероризму, розв'язавши “жорстоку кампанію насильства та агресії” в Україні та вчиняючи “незліченні звірства та злочини проти людяності, сіючи жах та смерть серед тисяч невинних мирних мешканців”.

За його словами, визнання Росії державою-спонсором тероризму дозволить США агресивніше боротися з жорстокістю Путіна, а також із загрозою, яку він становить свободі та демократії.

Голос Америки додає, що законопроєкт про визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму матиме вторинні ефекти, включно зі санкціями для країн, які співпрацюють з Росією, розширенням переліку товарів подвійного призначення, експорт яких до Росії заборонять та значним обмеженням суверенітету РФ у позиції американських судів. Це відкриє можливість подання позовів та інших цивільних претензій від жертв тероризму, який спонсорує Москва.

Доповнення. Посол України у США Оксана Маркарова зазначила - у законопроєкті йдеться про те що під керівництвом Володимира Путіна уряд РФ проводить кампанію терору проти цивільних осіб та цивільних об’єктів. 

"Як приклад, наводяться руйнування Грозного під час другої чеченської війни, отруєння тогочасного кандидата в президенти України В.Ющенка у 2004 році, отруєння колишнього офіцера ФСБ А. Литвиненка у 2006 році, силове захоплення Криму у 2014 році, силове захоплення і злочини проти цивільних осіб на Донбасі починаючи з 2014 року, кампанія повітряних ударів по цивільних об’єктах у Сирії протягом 2016-2021 років, отруєння колишнього офіцера ФСБ С.Скрипаля у 2018 році, розв’язання широкомасштабного вторгнення в Україну у 2022 році, постійне економічне, дипломатичне та інше співробітництво з Кубою, Сирією, Іраном та КНДР, які визнані державами-спонсорами тероризму у США тощо.", - перелічила Маркарова.

Посол додала, що в разі ухвалення законопроєкту слід очікувати на такі наслідки:

  • загроза санкцій для країн, які співпрацюють з Росією;
  • розширення переліку товарів подвійного використання, які заборонено експортувати до Росії;
  • суттєве зменшення обсягу суверенних імунітетів Росії у судах США і можливість жертвам російського тероризму подавати цивільні позови проти РФ для відшкодування шкоди.
  • Сенатор Грем у березні під час зустрічі зі журналістами у Києві заявив, що звернеться до президента Джо Байдена, щоб Росію визнали державою-спонсором тероризму.
  • Торік Ліндсі Грем виступав за надання Україні далекобійних ракет та касетних боєприпасів. Він вважає, що ATACMS та касетні боєприпаси зможуть зробити успіх України на фронті більшим, а також врятувати життя українців та прискорить виведення російських військ. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram