ГоловнаСуспільствоВійна

Макрон і Шольц мають цього тижня оприлюднити спільні плани щодо ППО для Європи, ‒ Bloomberg

Лідери Франції та Німеччини проведуть завтра двосторонні переговори.

Макрон і Шольц мають цього тижня оприлюднити спільні плани щодо ППО для Європи, ‒ Bloomberg
Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц
Фото: EPA/UPG

Цього тижня Франція та Німеччина мають на меті оприлюднити плани тіснішої співпраці для зміцнення протиповітряної оборони Європи, пише Bloomberg.

Ця ініціатива є одним із кількох політичних напрямків, які канцлер Німеччини Олаф Шольц і французький президент Еммануель Макрон обговорять завтра наприкінці триденного державного візиту президента Франції до Берліна.

Варіанти включають додавання ще однієї європейської системи протиповітряної оборони на доповнення до більш короткострокової ініціативи Європейського небесного щита (ESSI), яку очолює Німеччина. 

ESSI включає ізраїльські ракети Arrow 3 і Patriot США, а також систему IRIS-T німецького виробництва. Ініціативу підтримує 21 країна. Франція спільно з Італією розробила систему, відому як SAMP-T, або Mamba.

Іншою можливістю було б приєднатися до подібного проєкту, який запропонували Греція та Польща цього місяця і який має підтримку президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. Франція також може підкреслити роль, яку її ядерне стримування може відіграти в Європі. За словами джерел, це може стати доповненням до роботи над додатковими можливостями глибокого удару.

Джерела попередили, що точні деталі співпраці все ще обговорюються, але представники обох країн підкреслили важливість того, щоб Європа продемонструвала свою силу та відданість обороні перед зустріччю союзників по НАТО у Вашингтоні у липні. Франція поки що утримується від підтримки ESSI, стверджуючи, що рішення, створене в ЄС, було б кращим.

“Війна Росії в Україні підштовхнула Європейський Союз до обговорення шляхів посилення спільної оборони, водночас намагаючись надати Києву додаткові військові постачання, включно з протиповітряною обороною. У своїй промові минулого місяця Макрон сказав, що Європа більше не може просто покладатися на американську безпекову парасольку і що для виживання їй потрібна власна надійна оборонна стратегія”, ‒ зазначає видання. 

  • Макрон раніше заявив, що Франція та Німеччина повинні прийняти “історичні рішення”. Він упевнений, що його візит призведе до “справжніх амбіцій щодо оборони України, оборони та безпеки нашої Європи, побудови спільної структури оборони та безпеки, а також спільного бачення європейського зростання, інновацій та конкурентоспроможності, що дозволить щоб протистояти викликам штучного інтелекту та зміни клімату”.
  • Президент Володимир Зеленський у інтерв’ю для The New York Times зазначив, що 7 систем зенітно-ракетних комплексів Patriot та рішення США передавати свої F-16 стали б практичним підсумком ювілейного саміту НАТО.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram