ГоловнаСуспільствоВійна

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії (доповнено)

Про набуття документом чинності повідомив Білий дім.

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії (доповнено)

Радник президента США з питань національної безпеки Джек Салліван оприлюнив на сайті Білого дому заяву щодо підписання Джо Байденом закону, який забороняє імпортувати до Штатів російський збагачений уран.

За словами Саллівана, це рішення гарантує економічну та енергетичну безпеку країни і зрештою приведе до повного припинення залежності США від російського ядерного палива.

Радник також стверджує, що Сполучені Штати відновлюють своє лідерство у ядерній галузі завдяки погодженому Конгресом фінансуванню на суму 2,72 мільярда доларів. Ці гроші використають для створення нових збагачувальних потужностей. 

США також виконують свою частину домовленості з Канадою, Францією, Японією та Великою Британією щодо інвестування 4,2 мільярда доларів в устаткування для збагачення та конверсії урану.

Доповнення. Пані посол України в США Оксана Маркарова розповіла, що саме передбачає заборона на імпорт урану

  • через 90 днів з моменту набуття чинності законопроєкту встановлюється заборона на імпорт неопроміненого низькозбагаченого урану, який виготовлений у Росії або російською компанією, а також неопроміненого низькозбагаченого урану, отриманого внаслідок обміну на аналогічний російський продукт з метою уникнення цієї заборони
  • міністр енергетики за погодження Державного секретаря та міністра торгівлі має право зняти цю заборону, якщо не буде жодних альтернативних джерел постачання урану, або імпорт урану відповідає національним інтересам Сполучених Штатів. Зняття заборони на імпорт урану може тривати не довше, аніж до 01 січня 2028. Конгрес США має бути повідомлений про таке рішення
  • встановлюється шкала зменшення обсягів імпорту російського урану до США протягом 2024-2027 з 476 до 459 тонн (2024 – 476 тонн, 2025 – 470 тонн, 2026 – 464 тонн, 2027 – 459 тонн)
  • міністр торгівлі США відповідає за забезпечення виконання заборони на імпорт російського урану та її дотримання
  • Термін дії заборони імпорту російського урану – 31 грудня 2040.

Заборона на імпорт урану з Росії

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram