ГоловнаСуспільствоЖиття

Митники не дали вивезти до Італії 1,2 тис. тонн пшениці за підробленими документами

Експорт пшениці до Італії, на відміну від інших країн ЄС, не підлягає ліцензуванню.

Митники не дали вивезти до Італії 1,2 тис. тонн пшениці за підробленими документами
Ілюстративне фото
Фото: EPA/UPG

Митні інспектори запобігли спробі безліцензійного експорту до Італії 1,5 тис. тонн української пшениці на суму 9,2 млн грн за сфальсифікованими документами.

Про це повідомила пресслужба Державної митної служби.

"На митному посту "Мукачево" до митного оформлення були подані митні декларації на експорт вітчизняної пшениці (не для посіву). Загальна вага товару зазначалася у понад 1,5 тис. тонн, вартістю 9,2 млн грн. Продавцем товару виступало харківське підприємство", - йдеться в повідомленні.

Митники звернули увагу на відсутність ліцензії на експорт цього товару. А під час перевірки з'ясувалося, що директор харківського підприємства, аби обійти ліцензування вивозу аграрної продукції, в товаросупровідних документах одержувачем зазначив саме італійську компанію. Адже експорт пшениці до Італії, на відміну від інших країн Євросоюзу, не підлягає ліцензуванню.

Іноземна компанія відповіла на запит Держмитслужби і простувала інформацію про закупівлю української пшениці.  Італійська митниця також офіційно підтвердила, що в їхній базі даних немає декларацій, пов'язаних із покупцем товару.

"За подання митному органу документів, що містять неправдиві відомості щодо одержувача вказаного товару, відносно керівника харківського підприємства складено одразу два протоколи про порушення митних правил за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України. Санкція статті передбачає не лише накладення штрафу у розмірі від 50 до 100% вартості предметів правопорушення, а й можливу їх конфіскацію", - наголосили в ДМС.

  • 28 березня керівники урядів України і Польщі підписали заяву за підсумками зустрічі у Варшаві, під час якої говорили, зокрема, продовження лібералізації торгівлі, зокрема, можливості для українських виробників продовжувати поставки своєї продукції в ЄС без мит та тарифів.
  • Польські фермери відновили блокування після того, як Європейська комісія рекомендувала продовжити "економічний безвіз" з Україною ще на рік. Лібералізація запрацювала в 2022 як захід підтримки економіки України під час повномасштабної війни. Однак через протести місцевих фермерів, яким не подобається, що українське зерно ввозили в ЄС за пом'якшеними правилами, Єврокомісія вирішила дозволити певні заходи. Для найбільш чутливих продуктів – м’яса птиці, яєць і цукру – передбачили екстрене гальмування, яке стабілізувало б імпорт на рівні середніх обсягів імпорту в 2022 і 2023. Це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить ці обсяги, мита будуть повторно введені, щоб обсяги суттєво не перевищували показники попередніх років.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram