ГоловнаСуспільствоПодії

Власник групи "Фінанси і кредит" олігарх Жеваго отримав підозру у справі про корупцію у Верховному Суді

Оскільки олігарх перебуває у Франції, то підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

Власник групи "Фінанси і кредит" олігарх Жеваго отримав підозру у справі про корупцію у Верховному Суді
Костянтин Жеваго
Фото: Финансы

САП і НАБУ повідомили про підозру власнику групи "Фінанси і кредит" олігархові Костянтину Жеваго. Підозра стосується справи ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва.

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Дії Жеваго кваліфікували за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України.

У САП зазначили - вдалося встановити наявність контактів бізнесмена з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовувалося як “бекофіс” для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат виступив посередником в передачі хабаря керівництву ВС для ухвалення судового рішення в інтересах олігарха.

Слідство встановило, що у 2002 році Жеваго придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції комбінату, але суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляція скасувала рішення першої інстанції та визнала недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Тож щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року олігарх вступив у змову з адвокатом “бекофісу” у Верховному Суді. Протягом березня-квітня Жеваго передав адвокату 2,7 млн дол. США (1,8 млн доларів США – суддям Верховного Суду, решта – як “оплата” посередницьких послуг). І вже 19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена.

У травні голову суду Всеволода Князєва і адвоката Олега Горецького викрили “на гарячому” під час отримання другого траншу у розмірі 450 тисяч доларів.

У САП додали, що Жеваго перебуває на території Франції, тож про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд залишив колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва під вартою до 8 вересня, якщо підозрюваний не внесе заставу в розмірі 75 млн грн.

Тим часом з'явилася нова справа про хабарництво у Верховному Суді. Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили голову Державної судової адміністрації України на підбурюванні до надання неправомірної вигоди суддям ВС за винесення рішення на користь комерційного підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram