ГоловнаСуспільствоВійна

Депутатам Київради оголосили підозри в ухилянні від військової служби

За даними слідства, вони не проходили службу, при цьому один із них отримував за неї гроші. 

Депутатам Київради оголосили підозри в ухилянні від військової служби
Фото: ДБР

Трьом депутатам Київради оголосили підозри в ухилянні від військової служби. Також підозру отримав один помічник київського депутата.

ДБР встановило, що чотири військовослужбовці однієї з військових частин територіальної оборони впродовж року не зʼявлялися на військову службу. Натомість вони організували для себе відрядження до Київської військової держадміністрації, повідомили в Бюро

"При цьому один з депутатів навіть отримував грошове забезпечення із частини, де нібито проходив службу", – йдеться у повідомленні. 

Прізвищ депутатів у ДБР не назвали, але, за даними джерел LB.ua, один із тих, хто отримав підозру – Ігор Хацевич ("Євросолідарність"). Також підозри, за даними співрозмовників, отримали Михайло Терентьєв (УДАР), Олег Левченко (“Євросолідарність”) та помічник Хацевича Олексій Шпак. 

Фото: ДБР
Фото: ДБР

В Офісі генпрокурора повідомили, що наразі вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу. Інкримінована стаття – ухиляння від несення обовʼязків військової служби (ч. 4 ст. 409 КК України). 

Оновлення. У "Євросолідарності" визнали оголошення підозр її депутатам. Фракція в Київраді стверджує, що справа є переслідуванням. 

"Сьогодні, до річниці призначення Татарова і за його вказівкою, слідчі ДБР оголосили звинувачення депутатам нашої фракції Олегу Левченку та Ігорю Хацевичу, які проходять службу в одній з військових частин Києва і нещодавно повернулися зі Словʼянська. Пред’явивши підозру цим військовослужбовцям, ДБР вийшло як за рамки Закону, так і здорового глузду. Ми підкреслюємо, йдеться про наших колег-добровольців, які з перших годин повномасштабної агресії 24 лютого 2022 року взяли до рук зброю, записалися в 206 батальйон Територіальної оборони і стали на блокпостах на захисті Києва. Тобто звинувачення стосується періоду, коли загроза для столиці минула і ці військовослужбовці отримали НАКАЗ командира відбути у розпорядження ВЦА Києва. І цей наказ виконувався, бо не був скасований до їхнього переведення в інший батальйон 29 березня 2023 року", – заявили в "Євросолідарнсоті".

Згодом вручення підозри прокоментував Хацевич. На своїй сторінці в Facebook він зазначив, що "чотири місяці розслідують нібито самовільне залишення частини. Ним вважають офіційне відрядження, яке підписав командир батальйону у відповідь на лист керівника військової адміністрації (більше року тому)".

Він заявив, що для вручення підозр його та колег не викликали, і що півтора місяці тому вони вже назвали пояснення прокурору. Стосовно своєї служби, Хацевич стверджує, що 24 лютого потрапив у формування 206 батальйону, стояв у нарядах, "потім був відряджений в міський дата-центр, а після переміщення батальйону на південь був відряджений до КМВА". 

За даними Руху Чесно, станом на весну 2023 27 депутатів Київради проходили військову службу. 

Серед цих депутатів – Аліна Михайлова, бойова медикиня. Київрада також повідомляла, що у лавах батальйонів територіальної оборони та Збройних Сил України на Сході України (мова саме про схід) несуть військову службу депутати Олесь Маляревич, Вадим Васильчук та Юрій Федоренко.

А Олександр Погребиський, який також пішов на військову службу та брав участь у боях на півдні та сході України, зазначив, що депутатських обов’язків із себе не знімає і продовжуватиме надалі займатись розвитком Києва, повідомляли в "Чесно". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram