ГоловнаСуспільствоВійна

"Енергоатом": гендиректор МАГАТЕ знову бреше і намагається легітимізувати перебування окупантів на ЗАЕС

У НАЕК стверджують, що Україна не запрошувала агентство з візитом на ЗАЕС. 

"Енергоатом": гендиректор МАГАТЕ знову бреше і намагається легітимізувати перебування окупантів на ЗАЕС
ЗАЕС
Фото: Енергоатом

НАЕК "Енергоатом" звинуватила директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі в брехні щодо його запрошення на Запорізьку атомну енергостанцію, що вже кілька місяців захоплена окупантами.

Гроссі написав, що з місією до ЗАЕС їх запрошувала Україна. Але це повідомлення в "Енергоатомі" розглядають як "чергову спробу будь-яким шляхом потрапити на ЗАЕС, щоб легітимізувати там перебування окупантів". У офіційному телеграм-каналі НАЕК підкреслили, що "втрата звʼязку" між ЗАЕС і МАГАТЕ спричинена діями росіян, які відключили в Енергодарі українського оператора Vodafon.

"А з Водафоном у МАГАТЕ контракт на передачу даних. Всі точки збору цих даних і сервери, які перебували під контролем Агентства, – закриті й опечатані. Інформація накопичується на сервері та буде передана, коли Водафон буде увімкнуто", – зазначили в НАЕК.

Там вважають, що "російська сторона за попередньою згодою з МАГАТЕ подбала про те, щоб Агентство «втратило контроль», не маючи доступу до зазначеної інформації, а отже гендиректор МАГАТЕ мав би привід приїхати на станцію". 

"Українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому у такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею. Як відомо, в керівництві МАГАТЕ майже чверть – близько 100 осіб – росіяни. І навіть заступник самого Гроссі – керівник Департаменту ядерної енергії Михаіл Чудаков – також є громадянином рф", – наголосили в НАЕК.

"Енергоатом" також вважає, що попередні візити Гроссі в Україну не принесли жодної користі, а" на зворотному шляху після відвідин Південноукраїнської АЕС він поїхав на зустріч із керівником Росатома, і вони разом «звітували» світові, як все на Запорізькій станції добре".

Нагадаємо, на майданчику Запорізької атомної електростанції перебувають близько 500 окупантів. Вони розмістили там танки, "Урал", бронетранспортери, вибухівку і зброю – усе це створює небезпеку і не може перебувати поблизу атомних обʼєктів.

Працівники ЗАЕС продовжують виконувати свої обовʼязки, попри постійний тиск і загрозу з боку окупантів. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram