ГоловнаСуспільствоВійна

“Їхали напролом. Пощастить, не пощастить”, – евакуація з Маріуполя очима місцевих жителів

Маріуполь з 1 березня перебуває у ворожій блокаді. 

“Їхали напролом. Пощастить, не пощастить”, – евакуація з Маріуполя очима місцевих жителів
Фото: NEXTA

На YouTube-каналі проєкту "Український свідок" з’явилось відео, на якому евакуйовані жителі Маріуполя розповіли, через що їм довелося пройти, щоб дістатися Запоріжжя.

Місто Маріуполь на Донеччині з 1 березня перебуває в блокаді. Через це з 3 березня в місті немає електрики, води, газу, опалення та мобільного зв'язку. Неможливо доставляти в місто воду, продукти, ліки, дитячі товари. У Маріуполі гуманітарна катастрофа. 

“Маріуполя як міста більше не існує, — розповідає врятована жінка. — Весь розбомбили, все горить. Горять заводи, горять будинки, люди сидять у підвалах. Все життя проходить у підвалах”.

Щоб дістати воду, людям потрібно бігти до річки під постійними обстрілами на свій страх і ризик. Жителям, що залишаються в місті, доводиться їсти приготовані на вогнищі коржі, зроблені з розсолу та борошна. Через постійну стрілянину та брак провізії люди намагаються виїхати. 

“Знаходитись там ще страшніше, ніж їхати, — запевняє мешканка Маріуполя. — Їхали напролом. Пощастить, не пощастить.” 

За словами тих, кому вдалося виїхати до Запоріжжя, задля евакуації люди самотужки утворювали колони власного легкового транспорту та злагоджено рухалися до безпечних регіонів. 

“Коли виїхали з міста, стало дуже легко на душі. Навіть якусь ейфорію відчули, — розповідає про виїзд місцевий житель. — У Бердянську нас тримали 1,5 години, але нас не тягали, з машин нічого не витягували. Поводили себе чинно та благородно, наскільки це можливо”.

Усіх, хто виїхав з Маріуполя, приймають волонтери в Запоріжжі. Спочатку люди проходять реєстрацію, а далі відправляються відпочити, поїсти та прийняти гарячий душ. Саме для цього в місті підготували дитячий садок і запустили кухню. Надалі ж люди будуть вирішувати — залишитись у місті чи їхати далі. 

“Нарешті люди змоги вирватися і доїхати до нас. Ми їх чекаємо всіх”, — запевняють жителі Запоріжжя.

Нагадаємо, що з початку російського вторгнення близько 45 тисяч мирних мешканців Маріуполя евакуйовані, ще понад 100 тисяч залишаються в небезпеці. Окупанти не лише цілеспрямовано знищують місто — вони не дають вивезти людей гуманітарними коридорами чи роблять неможливою доставку гуманітарного вантажу в заблоковане місто.

Проєкт "Український свідок" регулярно публікує відеоконтент із наслідками російської агресії.

Долучайтеся до проєкту (Ukrainian Witness) на платформах:

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCSw52AtaknWAZLUP6ZCKm8A/featured

Facebook https://www.facebook.com/ukrainianwitness  

Instagram https://instagram.com/UkrainianWitness  

Telegram для українців https://t.me/UkrWitness  

Telegram для росіян https://t.me/UkrainianWitness 

Patreon, де нас можна підтримати https://www.patreon.com/UkrainianWitness 

Нагадаємо, медіапроєкт Український свідок (Ukrainian Witness) запустив засновник фонду допомоги українській армії "Повернись живим" Віталій Дейнега.

Якщо ви стали Українським Свідком і маєте відеоматеріали з місця подій: зруйновану інфраструктуру, результати обстрілів, підбиту ворожу техніку, проукраїнські мітинги — надсилайте, будь ласка, на пошту [email protected]

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram