ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Інтелектуали зі світовим ім'ям закликали відмовитися від вибіркового медобслуговування літніх людей

"Встановлюється загальна думка, що можна пожертвувати їхніми життями на користь інших".

Інтелектуали зі світовим ім'ям закликали відмовитися від вибіркового медобслуговування літніх людей
Фото: Paha_L/Depositphotos

Волонтерська організація Товариство Святого Егідія розпочала збір підписів на заклик до відмови від вибіркового медичного обслуговування людей похилого віку.

Серед інших, його вже підписали філософ Юрген Габермас, кардинал Матео Дзуппі, журналіст Адам Міхнік, економіст Джефрі Сакс і інші політичні, наукові та релігійні діячі, йдеться на сайті товариства.

Заклик виник через занепокоєння про майбутнє світової спільноти під час кризи, викликаної коронавірусом.

"Ми турбуємося через сумну історію масових смертей людей похилого віку в геріатричних закладах. Встановлюється загальна думка, що можна пожертвувати їхнім життями на користь інших. Папа Франциск говорить про такий підхід як про "культуру відходів" – вона позбавляє людей похилого віку права вважатися особистостями, замість цього вони стають лиш числом, а в деяких випадках не беруться до уваги взагалі", – йдеться в заклику.

У тексті зазначається, що в деяких країнах з'явилася модель виборчого медичного обслуговування, при якій вважається, що старший вік та ймовірні патологічні захворювання можуть виправдати форму "вибору" порятунку більш молодих і здорових.

Заклик був переведений на різні мови й поширений на міжнародному рівні. Він адресований як громадянам, так і установам, з метою напрацювати нові соціальні та медичні ініціативи щодо старшого населення.

Нагадаємо, що раніше британська медична асоціація (BMA) підготувала інструкції для лікарів, згідно з якими при надлишку коронавірусних пацієнтів рятувати в першу чергу потрібно тих, у кого вищі шанси вижити.

Згідно з документом, літніх пацієнтів із низьким шансом на виживання зніматимуть з апаратів штучної вентиляції легенів, якщо є ймовірність, що обладнання врятує життя здоровішим пацієнтам.

У березні в Італії, яка на той момент була епіцентром коронавірусу в Європі, Італійський інститут анестезії, реанімації та інтенсивної терапії опублікував рекомендації для лікарів у надзвичайних умовах. У них теж говорилося про те, що інтенсивною терапією слід забезпечити хворих із більш високими шансами на одужання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram