ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна запустить у космос супутникову розвідку "Сокіл", - голова Держкосмосу

Вона може бути використана як для військових, так і для цивільних цілей.

Україна запустить у космос супутникову розвідку "Сокіл", - голова Держкосмосу
Фото: Макс Требухов

У найближчі п'ять років Україна планує створити і запустити супутникову розвідувальний комплекс "Сокіл", до якого входитимуть кілька апаратів високої, середньої та близько середньої здатності.

Про це в інтерв'ю LB.ua повідомив голова Державного космічного агентства України Володимир Усов.

"Це буде комплекс дистанційного зондування Землі. Він може бути використаний як для військових, так і для цивільних цілей (а це питання незаконної вирубки лісів, земельного кадастру, неконтрольованого видобутку бурштину). За допомогою наших супутників у нас у космосі з'являться "очі", і ми зможемо звідти бачити, що відбувається як на українській, так і на інших територіях. Розумітимемо, що нам потрібно для вирішення тих чи інших політичних і економічних завдань", - розповів він.

За словами Усова, повинна бути створена сервісна платформа, яку можуть використовувати різні держструктури, міністерства, бізнес. Голова Держкосмосу впевнений, що це заощадить десятки мільйонів доларів для українського бюджету.

"Для нас важливо, щоб ці супутники виступали для кінцевого споживача як сервіси в рамках електронних платформ. Щоб людина зайшла й отримала ту інформацію, яка їй потрібна. Так, аграрій отримає один набір сервісів, банкіри - інший, а військові - третій", - зазначив він.

Водночас Усов констатував, що в найближчі п'ять років Україна не зможе розробити і впровадити сучасну й ефективну систему протисупутникової оборони.

"Потенціал є, напрацювань і технологій у цій галузі немає. Я теж, до речі, це питання порушував серед наших підприємств: на якому рівні в нас розробки щодо протисупутникової оборони? Упродовж цих п'яти років ми не зможемо провести необхідну систему наведення. Цей проєкт потрібно закладати в наступну космічну програму", - пояснив він.

Нагадаємо, раніше Російська Федерація випробувала нову систему протисупутникової оборони PL-19 Nudol. За даними американської розвідки, це було вже сьоме за рахунком випробування російської протисупутникової системи. У 2018 році Росія провела два випробування.

PL-19 Nudol націлена на знищення комунікаційних і навігаційних супутників на низькій навколоземній орбіті, повідомляв телеканал CNBC.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram