ГоловнаСуспільствоЖиття

​Підозрюваним у справі Шеремета змінили підозри, - захисник Антоненка

Прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", "велич арійської раси" та інше.

​Підозрюваним у справі Шеремета змінили підозри, - захисник Антоненка
Фото: Катерина Петренко

Підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрію Антоненку, Юлії Кузьменко та Яні Дугарь змінили підозри.

Про це повідомив у фейсбуці Леонід Маслов, який є одним із захисників Антоненка.

"Мотив. Прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", "велич арійської раси" та інший схожий треш. Тепер "невстановлені особи, діючи з низки особистих мотивів, вирішили створити вкрай резонансні події з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" А. Антоненка, Я. Дугарь і Ю. Кузьменко. Не за гроші (у кваліфікації вбивства немає згадки про корисливий мотив і посилання на пункти 6, 11 ч. 2 ст 115 КК - корисливий або замовний мотив)", - написав він.

Маслов також повідомив, що Антоненко тепер значиться не як організатор, а як виконавець за попередньою змовою. Кузьменко тепер - нібито заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок. У новій підозрі йдеться, що вони знищили машину Subaru, в якій перебував Шеремет, і за невідомих обставин зберігали невідому вибухівку.

Маслов зазначив, що це додає ще дві статті в обвинувачення, але не називав їх.

"Схоже, що завтра відбудеться завершення розслідування і розкриття всіх доказів", - додав він.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що якщо суд не визнає провини підозрюваних у вбивстві Шеремета, нести відповідальність будуть ті, хто довів справу до суду.

12 грудня 2020 року глава МВС Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів справи щодо вбивства Шеремета. Організатором вбивства слідство назвало музиканта Андрія Антоненка, який захопився "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності". До свого задуму він нібито залучив мешканку Києва, волонтерку і медика Юлію Кузьменко і контрактницю Яну Дугарь, а також низку невстановлених осіб.

За версією слідства, Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час вбивства. За Шереметом довго стежили, водночас підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року нібито Кузьменко у присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з уражувальними елементами протипіхотної міни МОН-50 та електродетонатором з дистанційним керуванням.

Після затримання суд помістив Дугарь під домашній арешт, пізніше пом'якшивши його до нічного домашнього арешту

4 лютого Печерський районний суд Києва продовжив на два місяці арешт підозрюваної у вбивстві Шеремета Юлії Кузьменко.

Антоненко подав до суду на президента Володимира Зеленського, главу МВС Арсена Авакова, першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля і генпрокурора Руслана Рябошапку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram