ГоловнаСуспільствоПодії

Підконтрольний Росії суд Сімферополя оголосив у розшук Едема Бекірова

До доставки його в суд справу зупинили.

Підконтрольний Росії суд Сімферополя оголосив у розшук Едема Бекірова
Фото: Эскендер Ганиев

"Центральний районний суд Сімферополя" оголосив у розшук кримського татарина Едема Бекірова, якого звільнили у вересні 2019 року в рамках обміну ув'язненими між Україною й Росією, пише "Кримський процес".

Відповідну постанову виніс суддя Сергій Деменок. До доставляння Бекірова в суд розгляд справи зупинили. Відзначається, що засідання пройшло без участі слухачів – через загрозу поширення коронавірусу в суд допускали тільки учасників процесу.

Адвокат Олексій Ладін повідомив, що в суді захист звернув увагу на наявність істотних обмежень щодо в'їзду громадян до Криму й на загрозу для здоров'я Едему Бекірову через пандемію COVID-19. Також адвокати відзначили, що раніше розгляд кримінальної справи зупинили до повного одужання підсудного, але наразі цього не сталося.

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова на своєму каналі в Telegram повідомила також, що Росія продовжує переслідувати і проводити незаконні судилища й над іншими кримськими татарами. Сьогодні, 22 травня, підконтрольний Росії суд розглядатиме чергову сфабриковану кримінальну справу щодо ув'язнених Енвера Омерова й Айдера Джеппарова.

Крім цього, на днях "Південний окружний військовий суд" провів судове засідання щодо Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова й Ескандера Абдулганієва при відсутності адвокатів, що грубо порушує право на захист і справедливий суд, які передбачені Конвенцією про захист прав і основоположних свобод.

"Еміль Джемаденов уже більше ніж 90 днів перебуває в ШІЗО, Теймур Абдуллаєв – більше 70. Це кричущі випадки порушення не тільки міжнародних стандартів поводження з ув'язненими, а й російського законодавства. Таке поводження з політв'язнями неприпустиме, тим більше, що адміністрація російської колонії не допускає до громадянам України адвокатів, посилаючись на карантинні заходи", – зазначила Денісова.

Вона уточнила, що щодня отримує сигнали про порушення прав незаконно ув'язнених кримських татар на отримання належної медичної допомоги.

"60-річний Сервет Газієв скаржиться на підвищений артеріальний тиск і проблеми з кишечником. Ерфан Османов, якого утримують у психіатричній лікарні, також має підвищений артеріальний тиск і проблеми із серцем. Однак, як і інші незаконно ув'язнені громадяни України, вони не отримують належної медичної допомоги", – заявила Денісова.

На думку обмудсманки, усе це свідчить про те, що російська окупаційна влада шукає будь-які приводи, щоби продовжити переслідування і знущання над кримськими татарами.

"Мета таких дій агресора – зломити дух кримськотатарського народу і всіх, хто відмовляється визнавати Крим російською територією. Кремль фактично перехопив естафету від радянської влади і, так само як 76 років тому, робить геноцид кримськотатарського народу", – зазначила Денісова.

Вона закликала міжнародне співтовариство продовжувати тиск на країну-агресора, щоби змусити її дотримуватися прав наших земляків, передбачених Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схваленими Економічною й соціальною радою ООН і Конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод, а також висвітлювати на всіх можливих майданчиках факти репресій, щоби весь світ побачив, як Росія знущається з громадян України, які є на тимчасово окупованій території Криму.

Нагадаємо, що Едема Бекірова затримали російські спецслужби на в'їзді до Криму вранці 12 грудня 2018 року. Він прямував до Криму для відвідування 78-річної матері та родичів. Бекірова звинуватили в скоєнні злочину за статтею 222 частина 2 і 222.1 частина 2 КК Росії (зберігання й передача вибухових речовин і боєприпасів).

27 серпня 2019 року Едема Бекірова звільнили з-під варти для участі у "великому обміні" між Росією й Україною. 9 вересня його доставили разом з іншими українськими політичними в'язнями в Київ.

У жовтні 2019 року окупаційний суд Криму зупинив розгляд справи Бекірова, але 14 травня він несподівано продовжився.

Бекіров зараз є на лікуванні в Києві.

19 травня суддя підконтрольного окупаційній владі Центрального райсуду Сімферополя ухвалив примусово доставити в суд Едема Бекірова. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram