ГоловнаСуспільствоЖиття

Київ відправить на утилізацію в Румунію 70 тонн батарейок

Столична влада п'ять років збирала їх, але нічого з ними не робила.

Комунальне підприємство "Київкомунсервіс" відправить на утилізацію в Румунію 70 тонн батарейок. Договір з підрядником, який забезпечить їхнє вивезення, підписали в понеділок, 3 лютого.

Про це повідомив заступник голови Київміськадміністрації Петро Пантелєєв.

Фото: facebook.com / Petr Panteleev

"Уже на початку квітня майже 3,5 млн батарейок поїдуть на переробку, а не на полігони. Адже батарейки - це колосальний забруднювач ґрунту. Підприємство, яке буде здійснювати переробку, розташоване в Румунії", - йдеться у фейсбуці Пантелєєва.

У фейсбуці громадської організації "Батарейки, здавайтеся" сказано, що останні п'ять років "Київкомунсервіс" збирав батарейки, але нічого з ними не робив і зберігав на своєму складі.

"А тепер, коли ми отримали перший в історії України дозвіл на вивезення батарейок у Європу, вони нарешті поїдуть на переробку", - заявила організація.

Фото: facebook.com / Petr Panteleev

Тендер на вивезення батарейок виграла партнерка "Батарейок" - компанія "Екологічні інвестиції". Вартість послуг - 3,146 млн гривень.

Утилізація відбуватиметься на румунському заводі GreenWEEE.

"Переробку цих батарейок оплатить КП «Київкомунсервіс» із прибутку підприємства. Вони заробили ці кошти, надаючи киянам послуги з вивезення сміття", - йдеться в повідомленні.

"Батарейки" відзначають, що цей тендер не вирішує проблеми переробки.

"За 5 років киянам разом з «Київкомунсервісом» вдалося зібрати 70 тонн батарейок, [але] в цей самий час кияни купили приблизно 1625 тонн нових батарейок, у 23 рази більше. Щоб збирати і переробляти більше, комунальних коштів не вистачить, цей процес повинні оплачувати й організовувати виробники батарейок і торгові мережі (так, як це відбувається в Європі)", - зазначають в організації.

Нагадаємо, що в Україні немає жодного підприємства, яке належно може утилізувати і переробляти батарейки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram