ГоловнаСуспільствоЖиття

В Одесі демонтували останній барельєф маршала Жукова

Патріотичні організації домагалися цього п'ять років.

В Одесі демонтували останній барельєф маршала Жукова
Фото: Думская

Активісти з патріотичних організацій і студенти Одеського національного університету ім. Мечникова демонтували останній в Одесі барельєф радянського воєначальника маршала Георгія Жукова, який висів на стіні будинку №62 по вул. Новосельського. Про це повідомив ресурс "Думская".

Під час демонтажу активістам намагалися перешкодити проросійські громадяни під керівництвом депутата облради Богдана Гіганова, проте до бійки не дійшло. В результаті барельєф вивезли машиною в невідомому напрямку.

Відзначають, що патріотичні організації вже п'ять років домагалися демонтажу барельєфа відповідно до закону про декомунізацію.

"Міська влада саботувала процес декомунізації. Тоді ми звернулися з вимогою виконати закон до ректора університету Ігоря Коваля. З'ясувалося, що пам'ятну дошку не передавали на баланс вузу. У зв'язку з цим і на підставі закону ректор дав згоду на демонтаж барельєфа силами громадськості", - розповів громадський активіст Олександр Єршов.

Нагадаємо, раніше Мінкультури відмовилося включити до Держреєстру нерухомих пам'яток України бюст маршалу Георгію Жукову на просп. Петра Григоренка в Харкові.

Харківські активісти вже кілька років вимагають демонтувати пам'ятник Жукову, однак міська влада заявляє, що його внесено до реєстру монументального мистецтва і тому не підпадає під дію закону про декомунізацію.

2 червня протестувальники проти партії Кернеса і Труханова знесли пам'ятник Жукову. Поліція застосувала проти активістів сльозогінний газ. Це не перший подібний випадок у місті - в травні минулого року в місті повалили бюст Жукова. Інцидент стався вночі, проте вже вранці пам'ятник було відновлено за розпорядженням Кернеса.

22 січня також повідомляли, що мер Харкова Геннадій Кернес доручив підготувати перейменування проспекту Петра Григоренка на честь радянського маршала Жукова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram