ГоловнаСуспільствоПодії

В Одеському СІЗО через дії адміністрації загинув ув'язнений

У його камеру незаконно допустили двох арештантів, які його побили.

В Одеському СІЗО через дії адміністрації загинув ув'язнений
Одесское СИЗО
Фото: Денис Малюська / Facebook

Слідчі теруправління Державного бюро розслідувань міста Миколаєва розслідують можливе зловживання службовим становищем працівниками Одеського СІЗО, в якому загинув в'язень.

Про це повідомляють на сайті ДБР.

"За попередньою інформацією, за сприяння працівників слідчого ізолятора двоє ув'язнених були незаконно допущені в камеру, де утримувався інший в'язень, і завдали йому тілесних ушкоджень. Надалі працівники СІЗО незаконно перемістили потерпілого в карцер, де той помер", - ідеться в повідомленні.

Слідством встановлено, що одним зі співробітників, який допустив зловживання службовим становищем, виявився начальник одного з відділів СІЗО.

У березні 2019 року слідчі ДБР задокументували факт вимагання та отримання ним 2 тис. доларів від ув'язненого за дострокове звільнення і нерозміщення його в карцері. На час досудового розслідування цього кримінального провадження співробітника СІЗО неодноразово відсторонювали від посади за рішенням суду. 23 вересня 2019 року обвинувальний акт щодо нього було направлено до суду.

В іншому кримінальному провадженні про зловживання владою слідчі попередньо встановили, що цей самий начальник відділу причетний до організації порушень умов утримання під вартою ув'язненого, якому незаконно дозволили вільне пересування, безперешкодне спілкування з родичами та знайомими і користування забороненими предметами.

Зараз проводять слідчі і процесуальні дії. Встановлюються обставини події, причини смерті потерпілого й особи інших причетних до скоєння злочину.

Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Одеської області.

Нагадаємо, наприкінці січня міністр юстиції Денис Малюська відвідав Одеський слідчий ізолятор. Голова Мін'юсту зазначив, що "працівники СІЗО проживають і працюють у значно кращих умовах, ніж умови ув'язнених". Також він заявив, що не розуміє, чому в СІЗО заборонені ігрові приставки.

У березні минулого року двох співробітників Одеського СІЗО затримали за систематичне хабарництво. Вони розміщували ув'язнених у карцері та вимагали гроші.

У травні 2019 року суд визнав винним і засудив до довічного ув'язнення обвинуваченого в убивстві співробітниці Одеського СІЗО Василя Чемериза. За даними слідства, 17 серпня 2017 року Чемериз, перебуваючи під вартою в СІЗО, в приміщенні свинарника на території установи, завдав три удари ножем молодшій інспекторці II категорії відділу режиму й охорони Олені Порошенко, від яких вона померла. Після цього він розчленував тіло, сховав його в баку для сміття, який викотив до адміністративної території установи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram