ГоловнаКультура

Мінкульт відмовився визнати пам'яткою бюст Жукова в Харкові

Активісти кілька років вимагають демонтувати пам'ятник радянському воєначальнику.

Мінкульт відмовився визнати пам'яткою бюст Жукова в Харкові
Памятник генералу Жукову в Харькове
Фото: КП

Міністерство культури відмовилося занести до Державного реєстру нерухомих пам'яток України пам'ятник Радянському воєначальнику маршалу Георгію Жукову на пр. Петра Григоренка в Харкові.

Про це повідомив керівник громадської організації "Світанок" Вадим Поздняков.

Копію відповіді Мінкульту на свій запит активіст опублікував у фейсбуці.

У документі повідомляється, що Міністерство культури України видало наказ №957 "Про невключення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України пам'ятника Г. К. Жукову на пр. Петра Григоренка в Харкові".

"Погруддя Жукова в Харкові більше не пам'ятка", - наголосив Поздняков.

Фото: facebook.com/Pozdniakov Vadym

Нагадаємо, харківські активісти вже кілька років вимагають демонтувати пам'ятник Жукову, однак міська влада заявляє, що він занесений до реєстру монументального мистецтва і не підпадає під дію закону про декомунізацію.

2 червня протестувальники проти партії Кернеса і Труханова знесли пам'ятник Жукову. Поліція застосувала проти активістів сльозогінний газ. Це не перший схожий випадок у місті - у травні минулого року в місті повалили бюст Жукова. Інцидент стався вночі, проте вже вранці пам'ятник було відновлено за розпорядженням Кернеса.

11 липня влада Харкова відновила пошкоджений пам'ятник Жукову. Раніше міськрада Харкова повернула проспекту Григоренка ім'я Жукова. Після цього Інститут нацпам'яті пригрозив Кернесу кримінальною відповідальністю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram