ГоловнаСуспільствоЖиття

Місія ООН заявила, що український законопроєкт про дезінформацію може підривати свободу слова

Зазначають, що нинішній проєкт закону порушує стандарти прав людини.

Місія ООН заявила, що український законопроєкт про дезінформацію може підривати свободу слова
Фото: gdb.rferl.org

Моніторингова місія ООН з прав людини закликала українську владу не встановлювати непотрібні обмеження для роботи медіа.

На сторінці місії у Facebook повідомили, що поділяють тривогу медіа та громадянського суспільства з приводу законопроєкту про дезінформацію, запропонованого Міністерством культури.

"Нинішній проєкт закону про дезінформацію не відповідає міжнародним стандартам прав людини, може підривати свободу ЗМІ і призвести до самоцензури", - йдеться у зверненні до української влади.

Зазначають, що спроба ввести кримінальну відповідальність за поширення дезінформації може обернутися переслідуванням журналістів за виконання своєї роботи. На думку членів місії ОБСЄ, також не варто створювати орган, відповідальний за моніторинг і фільтрування контенту.

"Боротися з дезінформацією і фейками необхідно, але не за рахунок обмеження свободи медіа. Закликаємо Міністерство культури, яке розробило цей перший проєкт, дотримуватися міжнародних стандартів прав людини, продовжити публічне обговорення, забезпечити його відкритість і інклюзивність", - підсумували у зверненні.

Нагадаємо, законопроєкт "Про протидію дезінформації" пропонує ввести поняття "професійний журналіст". Також проєкт закону передбачає введення Індексу довіри ЗМІ.

Крім того, документ передбачає створення інституту Уповноваженого з питань інформації, кримінальну відповідальність за дезінформацію, включаючи мільйонні штрафи.

Раніше голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав законопроєкт про дезінформацію серйозною атакою на свободу слова.

Через гучний законопроєкт в Україну з візитом приїде представник Організації з безпеки і співпраці в Європі з питань свободи ЗМІ Харлем Дезір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram