ГоловнаСуспільствоЖиття

НАБУ вручило підозри у справі про будівництво паркінгу замість шкільного басейну у Києві

Підозри вручені колишньому головному архітектору Києва і гендиректору компанії-забудовниці.

НАБУ вручило підозри у справі про будівництво паркінгу замість шкільного басейну у Києві
Фото: Макс Левин

Національне антикорупційне бюро повідомило колишньому головному архітектору Києва Сергію Целовальнику і генеральному директору компанії-забудовниці Олегу Майбороді (гендиректор "Укрбуд Девелопмент") про підозру у нанесенні 9,3 млн гривень збитку територіальній громаді столиці.

Про це "Українські Новини" повідомило джерело в правоохоронних органах.

"Целовальнику і Майбороді повідомили про підозру," - сказав співрозмовник і зазначив, що зараз вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

Дії підозрюваних кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

За даними пресслужби НАБУ, у 2002 році Київська міськрада передала земельні ділянки у центрі столиці в оренду товариству з обмеженою відповідальністю. Підприємство мало побудувати житловий будинок з вбудовано-прибудованим басейном для середньої школи №130. Для дотримання інтересів школи з будівництва басейну у 2005 році Голосіївська райрада, школа і ТОВ уклали договір про співпрацю у рамках реалізації зазначеного проєкту. За його умовами, ТОВ звело коробку житлового будинку з допоміжними приміщеннями басейну, але у 2008 році припинило будівництво через відсутність коштів.

За таких умов ТОВ уклало інвестиційний договір з іншою компанією-забудовницею. Згідно з цією угодою, ТОВ і компанія-забудовниця зобов'язувалися разом завершити проєкт. Однак у липні 2013 року, як з'ясувало слідство, директор департаменту містобудування та архітектури КМДА (колишній головний архітектор), діючи у змові і в інтересах директора компанії-забудовниці, видав містобудівні умови і обмеження забудови.

Замість будівництва басейну вони передбачали будівництво на території школи багаторівневого паркінгу.

Надалі, без відома школи і Голосіївської райради, компанія-забудовниця на місці басейну побудувала паркінг і отримала вигоду від продажу незаконно побудованих паркомісць.

Досудове розслідування НАБУ проводить з серпня 2019 року, підставою для початку розслідування стало колективне звернення батьківського комітету школи №130. Гендиректор компанії-забудовниці вже має статус підозрюваного у скоєнні іншого корупційного злочину.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко звільнив головного архітектора столиці Сергія Целовальника, а також двох його заступників у вересні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram