ГоловнаСуспільствоЖиття

В електронному реєстрі послуг будівництва виявили скрипт "Не світити"

Він дозволяє тимчасово приховувати документи від користувачів.

В електронному реєстрі послуг будівництва виявили скрипт "Не світити"
Михаил Федоров
Фото: Макс Требухов

В електронному реєстрі послуг у сфері будівництва виявили дивний скрипт, який дозволяє тимчасово приховувати документи від користувачів.

Про це повідомив у фейсбуці міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Винахідливість корупціонерів не має кордонів. Їх би кмітливість - та й на користь громадян. Минулої п'ятниці ми запустили перші дев'ять електронних послуг у сфері будівництва без чиновників. Тільки за вихідні розпочато 19 будівництв і шість об'єктів введено в експлуатацію онлайн... Ми виявили дивний факт - документи після автоматизованої перевірки реєструються в реєстрі автоматично, але не відображаються в публічній частині реєстру. Тобто публічно перевірити те, що, наприклад, декларація зареєстрована, неможливо", - написав він.

Міністр зазначив, що фахівці перевірили цю ситуацію і виявили в реєстрі будівництва "дуже дивний скрипт з не менш дивною назвою "Не світити", який приховував документи на термін до 10 днів залежно від різних параметрів, які вносилися явно не адміністратором системи.

"Такий собі "привіт-закладка" від попередників. І це добре пояснює схему, коли раніше після подачі людьми документів із тим були пов'язані сторонні особи і пропонували прискорити реєстрацію документів. Скрипт знищено", - додав Федоров.

Нагадаємо, 13 грудня в Україні презентували електронний кабінет забудовника. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук назвав це першим кроком на шляху боротьби з корупцією в будівельній сфері.

У липні в команді президента Зеленського заявили, що Україна повністю імплементувала вимоги ЄС до електронних документів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram