ГоловнаСуспільствоЖиття

Вартість євроколії зі Львова до Польщі становить близько 900 млн грн, - УЗ

Підприємство планує залучити до цього свої кошти, кредити ЄС, а також держкошти.

Вартість євроколії зі Львова до Польщі становить близько 900 млн грн, - УЗ
Фото: Александр Рудоманов

Для будівництва залізничної колії європейського стандарту 1435 мм зі Львова до українсько-польського кордону "Укрзалізниці" буде потрібно близько 900 млн грн інвестицій. Про це заявив голова УЗ Євген Кравцов в інтерв'ю "Ліга.Бізнес".

"За попередніми оцінками, вартість проєкту близько 900 млн грн. Термін реалізації - до одного року. Джерела фінансування - це основне питання, яке обговорюється", - зазначив він.

Кравцов також додав, що підприємство розглядає часткове фінансування зі свого боку, використання грантів або кредитів ЄС, а також кошти з державного та місцевого бюджетів.

"Якщо зможемо об'єднати ці джерела, реалізувати проєкт абсолютно реально", - додав голова "Укрзалізниці".

При цьому він розраховує, що будівництво євроколії об'єднає як пасажирські перевезення, так і обслуговування вантажних поїздів.

Окрім цього, Кравцов також розповів, що вважає проєкт будівництва Експресу в аеропорт "Бориспіль" вдалим з погляду економічних результатів і затребуваності.

Нагадаємо, в жовтні 2019 року повідомляли, що Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надасть "Укрзалізниці" кредит у розмірі $100 млн для фінансування тендерної закупівлі матеріалів для модернізації шляхів Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).

А в квітні цього року "Укрзалізниця" заявила про плани добудувати євроколію до залізничного вокзалу в Мукачеві.

Угорська залізнична компанія MÁV-START запустила поїзд Будапешт-Мукачево з 9 грудня минулого року. Зараз поїзд відправляється від спеціально обладнаної платформи, побудованої в тому місці, де закінчується євроколія. Пасажирам доводиться долати відстань приблизно пів кілометра, щоб дістатися до неї від будівлі вокзалу.

Крім того, в квітні 2018 року експрезидент Петро Порошенко підтримав проєкт будівництва європейської колії до Львова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram