ГоловнаПраво

Новому фігуранту у справі заводу "Краян" продовжать обирати запобіжний захід

Прокурори просять для Дубового заставу в розмірі 30 млн грн.

Підозрюваний Олександр Дубовий під час засідання
Фото: Катерина Петренко
Підозрюваний Олександр Дубовий під час засідання

Сьогодні Вищий антикорупційний суд продовжить обирати запобіжний захід одному з фігурантів справи про завод "Краян" - екснардепу Олександру Дубовому.

За версією слідства, Дубовий був ініціатором і організатором схеми заволодіння понад 92 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі збанкрутілого заводу "Краян" за вдвічі вищою ціною в 2016 році.

"Під час обшуку на вулиці Мічуріна, 54-а знайдено достатньо документів на підтвердження його причетності до скоєного злочину. Певні об'єкти господарювання керувалися від Дубового: дві фірми-нерезиденти ТОВ "Настер", ТОВ "Велтон Груп", ТОВ "Девелопмент Еліт", причетні до перепродажу адмінбудівлі "Краян", - повідомив під час засідання 30 січня прокурор Валентин Мусіяка.

Прокурор САП Валентин Мусіяка
Фото: Катерина Петренко
Прокурор САП Валентин Мусіяка

Детективи НАБУ під час обшуку знайшли в столичному офісі Дубового понад 250 документів, що стосуються господарської діяльності ХК "Краян". Ці документи доводять, що підозрюваний екснардеп керував і штучним банкрутством кранобудівного підприємства, і перепродажем його активів, у тому числі адмінбудівлі. Частину документів надали суду.

Прокурори подали клопотання про обрання запобіжного заходу Дубовому у вигляді застави в розмірі 30 млн грн.

Дубовий свою причетність заперечив, заявляючи, що папери знайшли в адвокатському об'єднанні, яке йому нібито не належить.

Фото: Катерина Петренко

30 січня ВАКС також вибирав запобіжний захід іншому підозрюваному у справі - депутатові Одеської обласної ради Олегу Бабенку, якого підозрюють в організації та координації інших співучасників корупційної афери.

За версією слідства, контроль за міжнародною фірмою-прокладкою "Настeр" здійснювала група осіб на чолі з Дубовим, до якої входив і Бабeнко. Ця фірма і купила майновий комплекс "Краян" за 11 млн грн. Як зазначив прокурор, у 2016-му саме в Дубового виник умисел продати завод "Краян" за вдвічі більшою ціною, щоб заволодіти коштами з бюджeту міськради.

"З 2016-му до мене звернувся директор "Дeвeлопмeнт Eліт". Ми не були знайомі, але після розмови мeне зацікавило. Я їм порадив адвокатів і експeртів, до яких вони можуть звернутися. Це було після купівлі-продажу ХК "Краян", коли гроші були заблоковані", - сказав у суді Бабенко.

Підозрюваний Бабенко та його адвокати
Фото: Катерина Петренко
Підозрюваний Бабенко та його адвокати

Сторона обвинувачення подала клопотання про обрання для Бабенка запобіжного заходу у вигляді застави в розмірі 20 млн грн. Однак суд повернув клопотання детективу Маркевичу. Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить це рішення.

Нагадаємо, 29 січня ВАКС призначив 420 тис. грн застави для третього фігуранта справи - передбачуваного спільника в схемі, ексдепутата Кілійської районної ради Одеської області Анатолія Коломійця. За версією прокуратури, фігурант, зокрема, виконував вказівки Дубового, приховував від детективів НАБУ проведення косметичного ремонту адмінбудівлі до продажу Одеської міськради, залучив і контролював директора фіктивної фірми "Девелопмент Еліт" Петра Загодиренка, на рахунок якого і були переказані 92 млн грн з одеської скарбниці.

Підозрюваний Коломієць
Фото: Катерина Петренко
Підозрюваний Коломієць

Четверта підозрювана у справі - помічниця Труханова Олена Попова - переховується. За версією слідства, на момент скоєння злочину вона була спільницею, представницею групи осіб, які мали вплив на низку посадових осіб Одеської міської ради. Під час обшуку детективи НАБУ вилучили в неї "чорну бухгалтерію" Одеської міськради. Для Попової САП попросить утримання під вартою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram