ГоловнаСуспільствоПодії

Україна знала, що літак МАУ був збитий, але уникала різкої критики Ірану, - The Washington Post

"Ми прийшли до такого висновку раніше, ніж американці та канадці", - розповів секретар РНБО.

Україна знала, що літак МАУ був збитий, але уникала різкої критики Ірану, - The Washington Post
Алексей Данилов

Українські розслідувачі ще до визнання Ірану розуміли, що літак "Міжнародних авіаліній України" був знищений ракетою, але керівництво країни воліло дотримуватися нейтральної та дипломатичної позиції.

Про це розповів The Washington Post секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

"Уже не залишалося аргументів, щоб усе це заперечувати", - сказав він.

Як відомо, після аварії літака офіційні особи США, Канади і Великобританії заявили, що, на їхню думку, Іран збив літак. За словами Данілова, президент України Володимир Зеленський попросив їх поділитися з ним інформацією, але вирішив не робити жодних офіційних заяв, щоб забезпечити співпрацю Ірану в розслідуванні.

"Ми прийшли до такого висновку раніше, ніж американці та канадці", - зазначив Данілов.

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, упав у районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадян Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великобританії.

Про те, що авіакатастрофа могла статися через влучення зенітної ракети, повідомили кілька джерел у Пентагоні і розвідувальних службах, на це натякнув і президент США Дональд Трамп. CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомили, що літак МАУ був збитий двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявив, що є підтверджені факти, які вказують на влучення ракети в "Боїнг".

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому зафіксовано, як ракета збиває український літак.

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон повідомив, що його держава має підтвердження влучення ракети в літак українських авіаліній.

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон також допустив можливість того, що іранські системи ППО могли випадково збити український авіалайнер.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що версія про влучення ракети в літак не виключається, але не підтверджена.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Повну відповідальність за катастрофу авіалайнера взяв на себе Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram