ГоловнаСуспільствоЖиття

Новий законопроєкт про працю посилює права працівників - Милованов

За словами міністра, профспілки виступають проти нього, тому що не хочуть втрачати владу.

Новий законопроєкт про працю посилює права працівників - Милованов
Фото: acc.cv.ua

Новий законопроєкт про працю посилює права працівників. Заяви деяких профспілок про обмеження їх прав не відповідають дійсності, написав на своїй сторінці у Facebook міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

Він пояснив, що нині працівник може розірвати трудовий договір через письмове попередження і за два тижні. Згідно з новим законопроєктом, звільнитися можна так само або попередити за допомогою електронних засобів зв'язку, заздалегідь визначених у трудовому контракті, наприклад, вказати конкретну адресу електронної пошти або контакт у месенджерах.

Крім того, законопроєкт дозволить звільнитися без відпрацювання двох тижнів не тільки через вичерпний перелік причин, закріплених у КЗпП, а й якщо причини прописані в трудовому договорі.

"Тобто на підставі переговорів між роботодавцем і працівником. Це ефективніше в сучасному світі, де кожен може мати свої поважні причини", - пояснив міністр.

Крім того, працівник зможе розривати трудовий договір, якщо не виконуються його умови, письмово викласти причини, а роботодавець зобов'язаний буде заплатити компенсацію в 50 денних зарплат.

"Після докладного аналізу ми бачимо, що права працівників насправді посилюються. Передусім за рахунок більшої гнучкості і компенсацій", - пояснив Милованов.

Крім того, новий законопроєкт пропонує зобов'язати роботодавця під час звільнення з власної ініціативи виплачувати працівникові компенсацію. Він повинен попередити працівника за два місяці чи просто заплатити йому подвійну оплату за цей період і звільнити того самого дня.

Причинами негативного ставлення профспілок до цього законопроєкту, на думку Милованова, є їхні усталені політичні вподобання і небажання втрачати владу.

Він уточнив, що новий законопроєкт не відбирає у профспілок їхні права, наприклад, управляти держмайном, отримувати обов'язкові відрахування з фонду зарплат, присутні в Кабміні і блокувати звільнення працівників. Однак ці права і не гарантуються.

"У прикінцевих положеннях є вимога розробити новий закон про профспілки. Також у Раді є законопроєкт, який повертає майно від профспілок до держави", - підсумував міністр.

Нагадаємо, 27 грудня Кабінет Міністрів України затвердив законопроєкт "Про працю", метою якого є збільшення офіційної зайнятості та рівня зарплат. Далі документ відправлять на розгляд парламенту, а після прийняття і підписання закон повинен набути чинності через шість місяців. Ще рік буде перехідний період.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram