ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Бюджетний комітет погодив виділення додаткових коштів на закупівлю ліків

Це дозволить закупити препарати для сотень тисяч тяжкохворих.

Бюджетний комітет погодив виділення додаткових коштів на закупівлю ліків
архивное фото
Фото: politica-ua.com

Комітет з питань бюджету погодив виділення додаткових 3,2 мільярда, яких не вистачало для закупівель ліків і медвиробів на 2020 рік.

Про це повідомила член комітету ВР з питань здоров'я нації, народний депутат від партії "Голос" Ольга Стефанишина.

За її словами, це дозволить закупити за державні кошти препарати для сотень тисяч тяжкохворих людей.

Стефанишина зазначила, що у проєкт держбюджету-2020 "фактично на охорону здоров'я заклали менш ніж 3% ВВП".

Нагадаємо, 9 жовтня пацієнтські організації влаштували пікет біля будівлі Кабінету Міністрів через проблеми із закупівлею ліків.

За даними організації, зараз заблоковані постачання за такими напрямами, як дитячий і дорослий діалізи, доросла онкологія, сімейна торсійна дистонія, розсіяний склероз, нанізм (діти), ювенільний ревматоїдний артрит, ендопротези, тест-смужки для вимірювання рівня глюкози в крові, донорство, діагностика ВІЛ, антиретровірусна терапія, серцево-судинні захворювання, замісна підтримувальна терапія.

У МОЗ не підписані акти прийому препаратів, графіки постачання препаратів, окремі додаткові угоди з міжнародними організаціями. МОЗ України не відповідає на поточні робочі листи від міжнародних організацій із закупівлі ліків, не засідає постійна робоча група з питань профільного супроводу державних закупівель. У зв'язку з цим відкладається погодження номенклатури на 2020 рік, що вже скоро призведе до зміщення всього закупівельного процесу, а в результаті це знову може призвести до перерви в забезпеченні ліками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram