ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Наслідки капітуляції - страшніші, ніж війна, - глава УГКЦ Святослав

Блаженніший Святослав розповів про зустріч із Зеленським у травні 2019 року.

Наслідки капітуляції - страшніші, ніж війна, - глава УГКЦ Святослав
Глава УГКЦ Святослав
Фото: Макс Левин

Глава Української греко-католицької церкви Святослав вважає що мир на сході України повинен бути справжнім, а наслідки капітуляції - страшніші, ніж війна.

Про це він розповів в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

Блаженніший Святослав розповів про свої відчуття від зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським у травні 2019 року.

"У мене склалося враження, що Зеленський готовий вчитися. Ми з ним говорили українською мовою. І в певний момент він мені сказав фразу: "Ви так добре українською розмовляєте. Я хочу так, як ви". Розповів, що знайшов хорошого викладача української мови. Він - людина молода і хоче вдосконалюватися. А це вселяє надію, тому що навіть коли ми чогось не вміємо чи не знаємо, то можемо це отримати. Набагато трагічніше було, якби ми мали перед собою людину, яка сказала б: "Я все знаю, а ваша думка мені не цікава". Подивимося, як у випадку Зеленського усе це буде виглядати з часом. Я хочу йому побажати, щоб він продовжував вчитися, був відкритий і сприймав добрі поради", - зазначив Святослав.

Також, за його словами, Президент справив враження людини, яка спілкується. "А коли ми слухаємо один одного, то створюємо унікальну можливість для того, щоб можна було поділитися своїм баченням", - зазначив глава УГКЦ.

Коментуючи відеозвернення релігійних лідерів України, яке з'явилося в результаті зустрічей з ними новообраного Президента, Святослав пояснив свою позицію:

"Зеленський до мене прийшов з проханням висловитися на тему миру на Донбасі. Я бачив, що це питання турбує Президента, і він вважає питання війни своїм найважливішим викликом. Питання війни і миру турбує і нас, і ми говоримо про це усі 5 років, звертаючись у тому числі і до світової громадськості. Синод УГКЦ ще на початку війни написав послання до світу під назвою "Україна стікає кров'ю". Ми розуміємо, що як би ми не старалися лікувати рани війни, це не матиме остаточного результату, поки агресор не припинить ці рани наносити. У тому відеозверненні я намагався сказати, як ми розуміємо поняття миру. Мир не може означати капітуляцію і згоду на будь-які умови агресора. Тоді це буде імітація миру, а наслідки будуть ще гірші, ніж від війни. Для того, щоб мир був справжнім, він повинен бути справедливим. Інакше це просто буде зміна способу нанесення ран нашому народу. Ми знаємо з історії, що умиротворення агресора ще більше підживлює його апетити. Дуже важливо говорити про біль нашого народу. І навіть коли ми будемо вести переговори з агресором, то пам'ятатимемо про очі мами, яка втратила свого сина на війні. Ми повинні бути голосом тих людей, які постраждали. Поки не буде відплати за образи, завдані їм, то про яку справедливість може йти мова? Тому я намагався, відповідаючи на прохання пана Зеленського, сказати від імені тих людей, яким ця війна болить, і донести, яким повинен бути справжній мир".

Нагадаємо, 6 травня Зеленський провів зустріч з главою УГКЦ Свтославом в його резиденції при Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві. Зазначалося, що Президент привітав владику з днем народження, який він відзначав напередодні, і висловив слова поваги Українській греко-католицькій церкві "за постійну і тривалу духовну підтримку усіх українців у ці складні часи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram