ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві пройшла акція "Перша хвилина миру"

"Ми дистанціювалися від кремлівського "победобесія"".

У Києві пройшла акція "Перша хвилина миру"
Фото: president.gov.ua

У Києві біля Національного музею історії України у Другій світовій війні пройшла акція "Перша хвилина миру".

На акцію прибув президент Петро Порошенко з дружиною, представники уряду, духовенства різних релігійних конфесій, військовослужбовці.

Перед початком заходу прозвучав державний гімн України.

На місці проведення акції встановлено карту України, викладену червоними маками.

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

"Рівно сімдесят чотири роки тому на нашому континенті замовкли постріли найкривавішої в історії людства війни. 65 мільйонів убитих по всьому світу, з них українців - від 8 до 10 мільйонів. Ще до 22 червня 1941 року на фронтах Другої світової загинуло близько ста тисяч українців. Для нас перші постріли війни пролунали в березні 1939 року на Закарпатті. Сьогодні з вдячністю згадуємо ми і тих українців, які з вересня 1939 чинили опір Гітлеру в рядах Війська Польського", - заявив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що саме на території України проведено майже половину стратегічних операцій Великої Вітчизняної війни, а в рядах Червоної армії боролися близько шести мільйонів жителів України.

"І ми, вдячні нащадки, вже не один десяток років прославляємо їх подвиг. Віддавати належне воїнам УПА, які тепер прирівняні до учасників бойових дій за незалежність України, почали зовсім недавно. І тільки кілька років тому ми звернули увагу на роль українців у військах країн антигітлерівської коаліції, таких як США, Великобританія, Канада та інші", - підкреслив глава держави.

Президент наголосив, що Україна, на відміну від Росії, не збирається приватизувати загальну перемогу народів усіх країн антигітлерівської коаліції.

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

"Ніхто не має права монополізувати перемогу над нацизмом, а тим більше використовувати її для апології своєї імперської політики. Подолання нацизму 74 роки тому - це не привід водити ряджені "полки безсмертних" по всьому світу! Ми дистанціювалися від кремлівського "победобесія". За 5 останніх років ми виробили власний сценарій Дня перемоги, наближений до загальноєвропейської традиції", - сказав Петро Порошенко.

Фото: president.gov.ua

Він додав, що до пам'яті про жертви нашого народу у Другій світовій війні додалася зараз пам'ять про тисячі загиблих в результаті російської агресії.

"Нагадування про першу хвилину миру має особливе значення. Ми хочемо миру і віримо, що змусимо агресора піти з нашої землі", - заявив президент. Він додав, що гарантом збереження української державності і всіх перетворень в країні є нові Збройні Сили України.

Нагадаємо, 8 травня в Україні відзначають День пам'яті і примирення. Саме в цей день в 1945 році набув  чинності Акт про капітуляцію Німеччини. День пам'яті і примирення офіційно відзначають в Україні з 2015 року. Символом пам'яті жертв Другої світової війни став червоний мак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram