ГоловнаСуспільствоВійна

Гуманітарна підгрупа на мінських переговорах не домоглася зрушень в обміні заручниками

Російська сторона в принципі не хоче вести переговори з цього питання.

Гуманітарна підгрупа на мінських переговорах не домоглася зрушень в обміні заручниками
Зал переговоров ТКГ в Минске
Фото: Facebook/Ирина Геращенко

На переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську українська сторона не домоглася від Росії відповіді на жодну пропозицію щодо звільнення українських заручників або обміну ув'язненими. Про це за підсумками засідання написала перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Ми ще раз передали РФ пропозицію забрати 25 своїх громадян і запропонували різні формати звільнення: широкий 25/25 і 19/72, запропонували кілька інших форматів. Якщо РФ не готова забрати всіх своїх, запропонували кілька вузьких форматів, щоб розблокувати процес - почати зі звільнення тих, хто потребує лікування. Ми також готові передати трьох росіян зі списку 25 російських консулів в обмін на наших військових, 4 роки утримуваних в Донецьку ... але і на це росіяни не дають згоди", - написала Геращенко.

"На ТКГ ми повторили вимогу - негайне звільнення військовополонених моряків, без всяких передумов. Представник РФ Б. Гризлов неодноразово намагався перебивати українську сторону, що, мовляв, "Мінськ - це не той майданчик, де повинні обговорювати долю військовополонених". Та! Військовополонені підпадають під пункт 6 Мінських угоду - негайне звільнення всіх незаконно утримуваних, кого країна-агресор утримує в зв'язку з конфліктом", - написала Геращенко.

Політик додала, що гуманітарна група звернулася до посла Фріша негайно відвідати заручників на окупованих територіях і докласти всіх зусиль, щоб налагодити систематичну передачу листів і можливість дзвонити рідним. Українська сторона також звернулася до посла Сайдіка сприяти передачі листів рідних українським заручникам, і він пообіцяв це зробити.

Нагадаємо, представники організації "Медійна ініціатива за права людини" склали список з 102 осіб, яких утримують терористи на Донбасі. 13 осіб з цього переліку - військові, решта - цивільні особи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram