ГоловнаПраво

За пів року із судової системи у відставку пішли 119 суддів, із них 98 - за останні три місяці, - голова Верховного Суду

За рекомендацією Вищої ради правосуддя президент призначив 204 судді із 400.

За пів року із судової системи у відставку пішли 119 суддів, із них 98 - за останні три місяці, - голова Верховного Суду
Валентина Данішевська
Фото: надане прес-службою Верховного Суду

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська заявила, що судді, що мають право виходу у відставку, йдуть із системи через непомірне навантаження, тиск, "політику цькування" та загалом незахищеність із боку держави.

Про це вона розповіла в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Данішевська розповіла, що після завершення роботи попереднього складу Вищої кваліфкомісії суддів у судової системи були певні кадрові резерви, і за рекомендацією Вищої ради правосуддя президент призначив 204 судді із 400.

"Багато хто з цих суддів уже роз'їхався по судах, отримує зарплату, але не здійснює правосуддя до складання присяги. Отже, приведення суддів до присяги - на сьогодні першочергове завдання. І ми очікуємо від президента відповідних дій", - зазначила голова Верховного Суду.

Говорячи про причини численних фактів звільнення суддів із системи і, як наслідок, кадрового голоду в судах, Данішевська сказала: "Ситуація, м'яко кажучи, не дуже комфортна. У більшості судів судді зазнають непомірного навантаження. Розглядають непрості, подекуди резонансні справи. Є факти тиску, судді не відчувають, що вони захищені державою. А на додачу - нескінченна політика цькування ... Тому судді, що мають право виходу у відставку, просто йдуть".

За її словами, за півроку з судової системи у відставку пішли 119 суддів, із них 98 - лише за останні три місяці.

Нині в українських судах працює лише 63% суддів від необхідної кількості. У деяких апеляційних судах, за словами Данішевської, працює "у п’ять-сім разів менше суддів, ніж має бути".

"Близько десяти судів в Україні взагалі не працюють через відсутність там суддів із повноваженнями, тому доступ до правосуддя в цих районах держава просто не забезпечує. Щоб виправити цю ситуацію, нам необхідно знайти розуміння на державному рівні, що незалежність потрібна не судді, а тим, хто звертається до суду, державі загалом. Якщо не забезпечувати незалежності, то в Україні не буде суду, якого хочуть люди. На жаль, ми весь час відчуваємо посягання на незалежність судової влади від інших гілок влади", - підсумувала Данішевська.

Нагадаємо, з 27 квітня Вища рада правосуддя внесла президенту Володимиру Зеленському подання про призначення 424 кандидатів, які претендують на зайняття вакантних посад суддів у місцевих загальних судах, з 467 рекомендацій за результатами відборів 2012, 2013, 2017 років.

16 червня повідомлялося, що президент почав заповнювати критичні вакансії і назначив суддів у вісім непрацюючих судів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram