ГоловнаПраво

Звільнені з ув'язнення кримські татари ще вісім років будуть обмежені в правах і свободах, - Денісова

З російських колоній 22 січня вийшли Рустем Ваітов і Нурі Прімов.

Звільнені з ув'язнення кримські татари ще вісім років будуть обмежені в правах і свободах, - Денісова
Фото: Макс Левин

Звільнені після п'ятирічного ув'язнення в колонії фігуранти справи "Хізб ут-Тахрір" Рустем Ваітов і Нурі Прімов ще вісім років будуть обмежені в правах і свободах.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

"Незважаючи на звільнення кримських татар, вони ще вісім років будуть обмежені в правах і свободах, оскільки над громадянами України встановлено адміністративний нагляд окупаційною владою Росії. Протягом цього часу вони будуть обмежені в пересуванні і вільному виборі місця проживання", - написала Денісова у фейсбуці.

За її словами, Рустему Ваітову не можна брати участі у масових та інших заходах, заборонено виїжджати за межі Сімферопольського району, перебувати за межами свого будинку в період з 22:00 до 6:00. А Нурі Прімову заборонено залишати територію Криму без відповідного дозволу управління МВС Росії в Криму.

Денісова закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію щодо "повернення суверенних українських територій та відновлення прав і свобод громадян України, які там перебувають".

Сьогодні, 22 січня, закінчився термін відбування покарань Прімова і Ваітова. Рустем Ваітов був звільнений сьогодні з колонії в місті Курган (Росія, Урал). Зустрічати Ваітова, крім його захисника і брата, вирушили представники дипломатичної місії з України.

Кримський політв'язень Юрії (Нурі) Прімов сьогодні був звільнений з колонії в республіці Мерій Ел (Росія).

Прімов був затриманий в 2015 році під Севастополем в одній справі з трьома іншими кримськими татарами, мусульманами - Русланом Зейтуллаєвим, Рустемом Ваітовим і Фератом Сайфуллаєвим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram