ГоловнаПраво

КС перейшов до закритої частини розгляду судової реформи Зеленського

Суд провів два відкриті засідання у справі.

КС перейшов до закритої частини розгляду судової реформи Зеленського
Фото: Вікторія Матола

Конституційний Суд перейшов у закриту частину розгляду справи з приводу судової реформи Володимира Зеленського. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Сьогодні КС провів друге відкрите засідання, під час якого судді Верховного Суду заявили свою позицію про неконституційність окремих положень закону президента, згідно з яким очікується скорочення складу Верховного Суду з 200 суддів до 100, новий конкурс у Вищу кваліфікаційну комісію суддів і створення Комісії з питань доброчесності та етики, яка матиме повноваження звільняти членів Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Верховного Суду.

Зі свого боку, представниця парламенту Ольга Совгиря подала клопотання про об'єднання провадження з приводу попередньої судової реформи 2016 року із провадженням у реформі Зеленського. Судді вирішать це питання в закритій частині.

Під час засідання судді запитали у представника президента Федора Веніславського, як можна розцінювати реформу щодо Верховного Суду. Він сказав, що йдеться про "скорочення його складу, що, по суті, є реорганізацією".

За його словами, мета реформи - по-перше, привести кількість суддів ВС щодо чисельності населення до загальносвітових стандартів, а по-друге, Веніславський вважає, що є проблеми з організацією роботи самого ВС, частина суддів якого працює неналежно.

"Закон 193-IX забезпечить якісно кращий доступ громадян до правосуддя, ніж був раніше", - повідомив Веніславський.

З приводу звільнення всіх членів Вищої кваліфкомісії суддів представник президента зазначив: "Рішення законодавця пов'язане з повною її (ВККС - LB.ua) бездіяльністю. За кілька років ВККС не змогла заповнити вакансії першої інстанції".

Судді Верховного Суду зазначили, що ця судова реформа впливає на незалежність суддів. За словами голови суду Валентини Данішевської, під час підготовки законопроєкту не було належних консультацій з представниками судової влади, зокрема з Вищою радою правосуддя. На уточнювальне запитання суддів КС представник президента це підтвердив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram