ГоловнаПолітика

У ВР напрацювали новий законопроєкт про повернення доплат військовим

Новий проєкт передбачає, що військовослужбовцям щомісячно виплачується додаткова винагорода від 30 000 - 100 000 гривень - пропорційно часу виконання бойових завдань.

У ВР напрацювали новий законопроєкт про повернення доплат військовим

Робоча група Парламенту з представників різних фракцій підготувала новий законопроєкт по доплатах військовим.

Новий проєкт передбачає:

"По доплатах: «Під час дії воєнного стану військовослужбовцям щомісячно виплачується додаткова винагорода від 30 000 – 100 000 гривень – пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань у порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабінетом Міністрів України", – пропонують нардепи.

Також є норма по строковиках у розмірі 6000 грн/місяць – пропорційно часу проходження військової служби.

"Також доплати – 6000 грн/місяць передбачені для військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій, та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби. Тут важливо памʼятати, що під час лікування і 2 місяці до лікування –поранений одержує з.п.+ винагороду, яку він одержував до цього (30-100 тис. грн)".

Для курсантів пропонують виплачувати додаткову винагороду у розмірі – 2350 грн/місяць.

За словами депутата Ярослава Железняка, ця ініціатива підготовлена на заміну поправки "про повернення 30 тис." до законопроєкту №8312.

"Для інструкторів розмір додаткової винагороди - в залежності від рівня, інтенсивності та напрямків підготовки (10-30 тис. грн), вона визначається Керівниками сектору безпеки та оборони України. Орієнтовно (закон у разі ухвалення) – це додаткові витрати до 10 млрд грн з Бюджету», – прогнозує нардеп.

Також, за його словами, в законопроєкті є норми, які не повʼязані з фінансуванням, але важливі. Пропонують:

  • не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з-поміж призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки;
  • термін проходження базової військової підготовки не може бути меншим ніж один місяць для мобілізованих громадян, які раніше не проходили військову службу;
  • під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше як 10 календарних днів.

Оновлено. “Розумна політика” подає альтернативний законопроєкт №9342-1 щодо повернення премій військовим. Він уже зареєстрований на сайті ВР, написав у Telegram Дмитро Разумков.

Він передбачає:

  • Чітке закріплення розміру виплат для військових мінімум у 30 тис. грн.  “Стеля” в 100 тис. залишається як зараз.
  • Вирішення питання поранених захисників, виведених поза штат. Якщо в основному законопроєкті влади пропонується перевести таких військових на щомісячну зарплатню у 6 тис. гривень, у законопроєкті  №9342-1 пропонується зберегти за ними попередню зарплату протягом 2-х місяців з моменту виведення поза штат. У цей період їм командування шукатиме роботу на штабних посадах чи у військкоматах. Якщо роботу не знайдено, то військові підлягають звільненню з військової служби, окрім випадків, коли вони висловили бажання її продовжувати. У випадку продовження вони поза штатом будуть отримувати 2 мінімальні зарплати, станом на зараз це 13,4 тис. грн.
  • Законопроєкт пропонує надати строковикам можливість лише за власним бажанням мобілізуватися до ЗСУ. Таким чином вони отримають більші виплати і всі соціальні гарантії військовослужбовців, але при цьому після перемоги матимуть можливість одразу стати цивільними, тобто демобілізуватися.
  • Також пропонується визначити, що на період воєнного стану сумарна тривалість щорічної основної відпустки протягом року становить 30 днів, але за один раз військовослужбовець зможе скористатися частиною безперервної щорічної основної відпустки тривалістю до 10 днів. 

Нагадаємо, що на початку повномасштабного вторгнення для військових встановили додаткові до зарплати виплати 30 000 гривень і 100 000 гривень. 30 тисяч отримували всі військові включно зі строковиками, а 100 тисяч – ті, хто безпосередньо в зоні бойових дій. 

У березні українські військовослужбовці почали отримувати гроші вже за новою системою: гарантовані виплати 30 000 усім прибрали, натомість залишили для певних районів і виконання бойових розпоряджень, а 100 000 – для тих, хто безпосередньо бере участь у бойових діях чи працює на окупованій території або на території Росії. Водночас мінімальну щомісячну зарплату підвищили з 13 000 грн до 20 100.

У квітні Верховна Рада проголосувала за повернення 30 000 гривень всім військовим, але депутати не прописали, звідки в бюджеті взяти гроші на покриття всіх необхідних для цього витрат. Пропоноване урізання виплат чиновникам і менджменту державних підприємств було здатне покрити лише близько 2% від необхідного. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram