ГоловнаПолітика

Кулеба підписав подання на призначення ексгенпрокурорки Венедіктової послом у Швейцарії

Рішення про призначення буде ухвалювати президент. 

Кулеба підписав подання на призначення ексгенпрокурорки Венедіктової послом у Швейцарії
Фото: Facebook/Ірина Венедіктова

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підписав подання президенту на призначення колишньої генеральної прокурорки Ірини Венедіктової послом у Швейцарії.

Про це він повідомив в інтервʼю Укрінформу.

"Так, я підписав подання на призначення пані Венедіктової", – сказав він. 

Про те, що Венедіктова після звільнення може бути призначеною послом у Швейцарії, джерела LB.ua повідомили 19 липня. На можливість отримання нею дипломатичної посади після голосування за відставку Венедіктової натякав і голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. 

Він сказав, що вона "залишається в команді", а "її досвід послужить державі на новому місці, яке потребує посилення фаховими менеджерами та правниками". 

Послом України у Швейцарії нині є Артем Рибченко. 

Про те, ще Венедіктова може отримати дипломатичну посаду, сьогодні натякнув голова фракції СН Давид Арахамія. Після голосування за звільнення Венедіктової він написав, що вона "залишається в команді", а "її досвід послужить державі на новому місці, яке потребує посилення фаховими менеджерами та правниками". 

У неділю, 17 липня, президент видав укази про відсторонення Ірини Венедіктової та усунення голови СБУ Івана Баканова. Володимир Зеленський пояснив, що це повʼязано з великою кількістю підозр у державній зраді та колаборантстві, які стосуються працівників правоохоронних структур.

Ранком 18 липня заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов повідомив, що відсторонення генпрокурорки Ірини Венедіктової та усунення очільника СБУ Івана Баканова від виконання обовʼязків не означає звільнення. Він сказав, що рішення про звільнення буде ухвалюватись після службового розслідування. 

Однак уже ввечері того ж дня на сайті Верховної Ради зʼявилось подання про відставку Баканова, вранці наступного дня – Венедіктової. 

Венедіктова, коментуючи своє відсторонення, сказала: "Не можу уявити, що подібні питання можуть вирішуватися кулуарно, без висловлення взаємної поваги, не по-діловому, так би мовити. Іншими словами, як тільки завершиться стадія "врегулювання" ситуації, що склалася, в адекватному і зрозумілому для всіх сторін ключі, я дам вичерпний коментар". 

19 липня нардепи дали згоду на відставку генпрокурорки. Сама Венедіктова під час розгляду питання її відставки в парламенті заявила, що "на неї немає жодних історій". Після голосування в Раді указ про звільнення підписав президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram