ГоловнаПолітика

ООН закликала Раду прискорити ратифікацію Стамбульської конвенції

Парламент відмовляється це робити під тиском церкви.

ООН закликала Раду прискорити ратифікацію Стамбульської конвенції
Фото: Александр Рудоманов

ООН закликала Україну прискорити ратифікацію конвенції Ради Європи "Про запобігання та протидію насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами" (Стамбульська конвенція).

Текст звернення оприлюднено на сайті представництва ООН в Україні.

"Насильство щодо жінок і дівчат - це не тільки порушення прав людини; воно руйнує життя жінок та їх сімей по всій країні. В Україні жінки становлять 86% жертв зґвалтувань і 78% постраждалих від домашнього насильства. Руйнівний вплив насильства стосовно жінок очевидний; але менш очевидний шкідливий вплив на сім'ї, громаду, економіку і на розвиток країни загалом", - наголошується в заяві.

В ООН нагадали, що ще в 2017 році в остаточних зауваженнях до 8-ї періодичної доповіді України Комітет з ліквідації дискримінації щодо жінок (CEDAW) відзначив вирішальну роль законодавчої влади в забезпеченні повного виконання Стамбульської конвенції. У 2018 році уряд України затвердив Національний план дій щодо виконання рекомендацій, запропонованих у цих зауваженнях.

У рекомендації №26 уряд України зобов'язався запровадити кримінальну відповідальність за домашнє насильство і прискорити ратифікацію Стамбульської конвенції. На Міністерство соціальної політики та інші центральні органи виконавчої влади було покладено відповідальність привести нормативно-правові акти органів державної влади в боротьбі з усіма формами насильства стосовно жінок у відповідність з нормами законодавства та здійснювати громадський контроль за ратифікацією Стамбульської конвенції.

Ба більше, зобов'язання подолання гендерно-обумовленого насильства узгоджуються із зобов'язанням уряду в досягненні цілі стійкого розвитку №5, а саме - усунення всіх форм насильства стосовно жінок і дівчат у державному та приватному секторах.

У зв'язку з цим Організація Об'єднаних Націй в Україні закликає парламент України вжити заходів щодо ратифікації Стамбульської конвенції, а також заходів, необхідних для створення товариства, вільного від гендерно-обумовленого насильства.

Нагадаємо, Україна підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашнього насильства (Стамбульська конвенція) ще в 2011 році, але досі не ратифікувала її.

У 2016 році спроба ратифікувати цей документ провалилася через поняття "гендер" і "сексуальна орієнтація".

Рада церков неодноразово заявляла, що її турбує можливість ратифікації цієї конвенції, оскільки в ній нібито йде нав'язування гендерної ідеології, яка підміняє "звичне поняття біологічної статі". Церковники вважають, що це прямий шлях до популяризації одностатевих відносин.

Нинішня Верховна Рада в цьому плані дуже консервативна. У січні 2020 року 307 депутатів створили міжфракційне об'єднання за сімейні цінності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram