ГоловнаПолітика

У САП відповіли Венедіктовій на звинувачення в бездіяльності

Генпрокурор не має права давати вказівки прокурорам САП щодо виконання своїх повноважень.

У САП відповіли Венедіктовій на звинувачення в бездіяльності
Фото: Прямий

Генеральний прокурор і його заступники не мають права давати вказівки співробітника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та здійснювати дії, які стосуються виконання прокурорами повноважень.

Про це йдеться у відкритому листі прокурорів САП, опублікованому у відповідь на заяву генпрокурорки Ірини Венедіктової про їхню бездіяльності.

"Тому не зрозуміло, які саме повноваження використовувала генеральна прокурорка для перевірки стану організації досудового розслідування в кримінальних провадженнях, які розслідує НАБУ, і які норми закону дозволяють давати оцінку таким провадженням", – відзначають у САП.

"Ми категорично не згодні з твердженням генпрокурора про нашу бездіяльності, відсутність результатів роботи і звинуваченнями в порушенні розумних строків у кримінальних провадженнях", – йдеться в документі.

У відомстві зазначили, що кримінальні провадження, у яких, як вказала Венедиктова було повідомлено про підозру 2–4 роки тому, а слідство не завершено, "дісталися їм у спадок від дореформеної Генпрокуратури". Тому, на думку САП, слід запитати в прокурорів, які зараз працюють в Офісі генпрокурора, чому ці справи так довго не передавали до суду.

У відкритому листі також спростовуються заяви генпрокурора щодо недоліків у здійсненні процесуального керівництва прокурорами САП у низці проваджень.

Водночас прокурори САП попросили генпрокурора допомогти їм у виконанні обов'язку внесення в ЄРДР відомостей про вчинення народним депутатом кримінального правопорушення, яке завдало державі багатомільйонних збитків.

У прокуратурі зазначають, що відповідні матеріали направили ще три місяці тому.

Також у САП просять створити міжнародну слідчу групу з розслідування фактів незаконного переміщення через державний кордон контрафактних тютюнових виробів і їх подальшої реалізації на території країн ЄС, у чому нібито раніше було відмовлено попри клопотання представників Румунії та Італії через Євроюст і НАБУ. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram