ГоловнаПолітика

Постачальники медичного обладнання не хочуть зв’язуватись із бюджетними грошима, - мери українських міст

Після карантину наступить “післякарантиння”, і правоохоронні органи обов'язково прийдуть з перевірками.

Підприємці, які продають товари, необхідні під час карантину, відмовляються постачати їх за бюджетні кошти, тому що до них приходять з перевірками правоохоронні органи. Про це заявили мери кількох українських міст під час онлайн-круглого столу "Українські міста на карантині", організованого Інститутом Горшеніна за підтримки Асоціації міст України та інтернет-порталу LB.ua.

Зокрема, міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив: “Наші медичні заклади – це дитяча лікарня, лікарня швидкої допомоги - визнані базовими не лише для міста, сьогодні вони мають лікувати хворих з усієї області, тому що в нас нема інфекційної обласної лікарні. Тому всіх важких хворих або тих, хто був в іншій лікарні і у них був виявлений ковід, везуть на лікування в Тернопіль. На сьогодні забезпеченість лікарень мінімум на 30 днів, а дитячої на 60 днів – це при тій кількості хворих, яка є на сьогодні і якщо така тенденція буде зберігатися. Проблема в тому, що ми достатньо профінансували медичні заклади, тобто гроші в нас є, але нема де купити, немає в наявності засобів захисту для медичних працівників – йде мова про халати, костюми, респіратори та все інше необхідне. Тому ми не зупиняємося, кожного дня продовжуємо купувати – десь за кошти бюджету, десь за кошти спонсорів, підприємців, благодійників, тому що дуже багато постачальників сьогодні відмовляються працювати в принципі з бюджетними грошима. Вони хочуть або готівковий розрахунок, або розрахунки в іншій формі, але тільки не бюджетні кошти", - розповів мер.

За словами Олександра Шамоти, в.о. міського голови, секретаря міської ради Полтави, таке небажання підприємців пояснюється їхніми побоюваннями перевірок, адже такі факти вже були: “Всі підприємці розуміють, що після карантину наступить післякарантиння. І що правоохоронні органи обов'язково прийдуть з перевірками. От у нас є ситуація – ми закупили респіратори FFP2 за ціною 55 грн. В мене на столі лежить папка з усіма пропозиціями, які надходять до міської ради. В мене були критерії – ціна, сертифікація, швидкість, доставка. Ми знайшли ці респіратори і купили їх – тридцять п'ять тисяч. Але як тільки ми купили і журналісти про це написали (і ми їм дуже вдячні) – одразу отримуємо запити від Генеральної прокуратури, від інших правоохоронних органів, кримінальні провадження за статтями у ЗМІ. Хоча я не знайшов FFP2 дешевших, ніж за таку ціну, і на той момент їх фізично не існувало. Тому підприємці, коли ми до них звертаємось вдруге, кажуть що краще продадуть за “нал” комусь іншому, в якийсь райцентр з благодійниками, які куплять дорожче - і будуть спати спокійно, і ніхто не буде їх “кошмарити” за це”.

“Дякую волонтерам, тому що іноді ми дійсно не можемо купити щось за бюджетні кошти, тому що постачальники не хочуть зв'язуватися з державними коштами та коштами місцевого бюджету. Тому залучаємо безпосередньо благодійників, які допомагають купувати ті чи інші товари для боротьби з ковідом. За готівку, простіше кажучи”, - додав Олександр Шамота.

Міський голова Тернополя Сергій Надал також наголосив, що міста чекають на допомогу уряду в процесі закупівлі необхідного обладнання і предметів захисту: “Неодноразово мери міст звертались до держави, до представників Уряду: ми готові об'єднуватися разом щоб купити більше, купити дешевше необхідне обладнання та предмети захисту, але забезпечте, щоб вони були наявні на території України. Можна імпортні купувати – але організуйте цей процес. Це проблема не Тернополя, Полтави чи Умані, це проблема кожного українського міста. Ми чули, що летять літаки з цим обладнанням, сподіваюсь, що вони прилетять. Ми готові його не тільки отримати, але й придбати”, - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram