ГоловнаПолітика

Глава НАЗК: Зеленський може не декларувати поїздку до Оману

Відпочинок оплатила дружина, а літак назад було надано державі Україна.

Глава НАЗК: Зеленський може не декларувати поїздку до Оману
Фото: president.gov.ua

Глава Національного агентства із запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що президент Володимир Зеленський може не декларувати поїздку в Оман.

Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

"НАЗК під час перевірки шукало відповіді тільки на два питання: хто оплачував відпочинок і хто оплатив зворотний переліт. Тільки ці два питання. Щодо зворотного перельоту Офіс президента нам надав інформацію, що літак був наданий Оманом для держави Україна. Зауважте, це не був подарунок і не послуга конкретній особі… ми знаємо, що Оман надав літак, але хто його оплачував – ми не знаємо. Це був характер міждержавних відносин, оскільки держава Оман надала Україні як державі літак, а не безпосередньо президенту Зеленському", – розповів Новіков.

Міждержавна послуга не потребує декларування президентом.

"Інше питання – це оплата послуг проживання в готелі. Відповідний запит ми направили безпосередньо Володимиру Зеленському як фізичній особі, і він надав усі необхідні підтверджувальні документи", – сказав він.

Згідно з цими документами, поїздку Зеленського оплатила дружина.

"Оплата спільно спожитих послуг дружиною не є подарунком. Це не є також фактом, який необхідно декларувати як істотні зміни майнового стану. Тобто якби сам президент заплатив за проживання в готелі, він мав би це задекларувати", – сказав Новіков.

Він підсумував, що "в рамках тих документів, які ми маємо", Зеленський нічого не порушив і не повинен був нічого декларувати.

"Якби Офіс президента або прессекретар президента на першому етапі відразу повідомили суспільству, що оплату здійснювала дружина й це по закону можна не декларувати, тоді б взагалі не було цієї історії та розголосу в ЗМІ", – сказав Новіков.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський, який зустрічав Новий рік у Карпатах, на Різдво несподівано полетів в Оман.

Після того, як про це дізналися ЗМІ, Офіс президента заявив, що глава держави вирушив в Оман із робочою поїздкою для "зустрічей на вищому рівні" – з міністром, відповідальним за іноземні справи, Юсуфом бін Аляві бін Абдуллою і виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Абдулсаламом аль-Муршіді.

Судячи з офіційних фотографій, переговори відбулися в одному з місцевих готелів в один день, хоча Зеленський перебував в країні з 5 по 8 січня.

Вранці 8 січня прессекретар Зеленського повідомила, що він перериває свій візит в Оман через катастрофу літака МАУ в Ірані. Попри це, до Києва президент повернувся тільки вночі 9 січня, майже через добу після аварії. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram