ГоловнаПолітика

Рада розблокувала підписання закону про ринок землі

Депутати відхилили 13 пропозицій скасувати прийняття законопроєкту.

Рада розблокувала підписання закону про ринок землі
Фото: emerging-europe.com

Верховна Рада на позачерговому засіданні в понеділок розблокувала підписання законопроєкту №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Його ухвалили вночі 31 березня голосами 259 народних депутатів. Скасування мораторію на продаж землі підтримали депутати фракцій "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Голос" і група "Довіра".

Протягом кількох наступних днів інші депутати зареєстрували 13 пропозицій про скасування результатів голосування. Ці проєкти постанови були обов'язковим для розгляду, тому спікер Дмитро Разумков не мав права направляти закони на підпис президенту.

У понеділок, 13 квітня, пропозиції поставили на голосування, але жоден із проєктів не набрав необхідної кількості голосів.

Таким чином, проєкти постанов відхилено, а підписання закону розблоковано.

Нагадаємо, що згідно із законом про ринок землі право на покупку сільгоспземель матимуть громадяни України, українські компанії, учасниками (акціонерами, членами) яких є тільки громадяни України, територіальні громади та держава.

З липня 2021 року купувати землю зможуть тільки фізичні особи – до 100 га в одні руки.

З 1 січня 2024 року купувати землю зможуть і компанії, при цьому ліміт і для фізосіб, і для юросіб складе 10 тис. га.

Право власності на земельні ділянки також можуть купувати банки, але тільки для повернення стягнення на них як на предмет застави. При цьому такі ділянки мають відчужити банки на земельних торгах протягом 2 років із дня набуття права власності.

Комунальні та державні землі не допускаються до продажу. Державні землі передадуть у розпорядження громад і вони зможуть тільки здавати їх в оренду, але не продавати.

Іноземцям заборонено купувати частки в статутному капіталі, акції, паї, членство в юрособах (крім як у статутному капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення, поки інше не вирішать громадяни України під час референдуму.

Російським компаніям і офшорам купувати землю в Україні буде заборонено за будь-яких результатів референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram