ГоловнаПолітика

Рада дала згоду на призначення Венедіктової генпрокурором

"Уперше в історії України генеральним прокурором може бути жінка".

Рада дала згоду на призначення Венедіктової генпрокурором
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у вівторок, 17 березня, погодилася на призначення т.в.о. директора Державного бюро розслідувань Ірини Венедіктової на посаду генерального прокурора.

За прийняття відповідного проєкту постанови №3227 проголосували 269 депутатів. Її кандидатуру підтримали 224 депутати зі "Слуги народ", 16 - із "За майбутнє", 13 - з "Довіри", 13 позафракційних і 3 - з ОПЗЖ. Опозиційні фракції "Європейська солідарність" і "Голос" голосували проти.

"Уперше в історії України генеральним прокурором може бути жінка. Але мені здається, що в історію України вона передусім увійде як професійна і результативна людина", - сказав президент Володимир Зеленський під час представлення кандидатури Венедіктової.

Сама кандидатка пообіцяла провести аудит кримінальних проваджень і кадрового стану органів прокуратури.

"На порозі стоять 226 прокурорів, [а] щодо люстрації 400 прокурорів, звільнених восени, вже є рішення про відновлення. Тому потрібно прийняти дуже важливі і законні рішення, щоб, з одного боку, реформа прокуратури тривала без перекосів, а з іншого боку, щоб усе відбувалося так, аби прокуратура не лягла", - сказала Венедіктова.

При цьому вона пообіцяла швидке завершення всіх кримінальних проваджень, де це можливо. "У нас час у країні такий, що немає можливості довго розбиратися", - сказала Венедіктова.

Посада генерального прокурора вакантна з 5 березня, коли Верховна Рада висловила недовіру Руслану Рябошапці. Тимчасовим виконувачем обов'язків генерального прокурора відтоді є його заступник Віктор Чумак.

Розгляд кандидатури Венедіктової відбувся на другому поспіль позачерговому засіданні Верховної Ради у вівторок. Перше тривало близько півтори години і стосувалося реагування на епідемію коронавірусу.

Нагадаємо, що Ірина Венедіктова на парламентських виборах 2019-го була обрана народним депутатом від партії "Слуга народу", №3 у списку. Голова комітету з питань правової політики у Верховній Раді IX скликання.

27 грудня 2019 року Зеленський призначив Венедіктову тимчасовою виконувачкою обов'язків директора ДБР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram