ГоловнаПолітика

У МЗС РФ заявили, що зустріч у нормандському форматі в квітні "під питанням"

За словами заступника міністра, з усього списку умов для нової зустрічі виконано тільки одну.

У МЗС РФ заявили, що зустріч у нормандському форматі в квітні "під питанням"
Фото: EPA/UPG

Зустріч лідерів країн у нормандському форматі, запланована на квітень, під питанням. Про це в інтерв'ю російському ЗМІ "РИА Новости" заявив заступник міністра закордонних справ РФ Андрій Руденко.

Він повідомив, що серед умов зустрічі було розведення сил на трьох нових ділянках лінії зіткнення, відкриття пунктів пропуску, обмін утримуваними особами, закріплення в українському законодавстві "формули Штайнмаєра" і правові аспекти особливого статусу Донбасу.

"Наразі з цього списку відбувся тільки обмін утримуваними особами. Решта не виконано. Поведінка українців у Контактній групі та заяви, що звучать з Києва, викликають сумніви в тому, що до квітня це вдасться здійснити. Без реального прогресу у виконанні "паризького пакета", в першу чергу його політичних аспектів, говорити про точні терміни проведення нового саміту нормандського формату поки не доводиться", - повідомив Руденко.

Він також зазначив, що офіційних пропозицій з приводу переговорів голів МЗС нормандської четвірки в рамках Мюнхенської конференції з безпеки не надходило, але "на її полях завжди проходить багато зустрічей".

Нагадаємо, 10 лютого міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що не бачить підготовки до можливого проведення нової зустрічі нормандської четвірки.

"До грудневої зустрічі ... (підготовка) почалася за пів року. Тепер у нас залишилося два місяці, і я не бачив нічого підготовленого. Можливо, це буде набагато швидше, ніж минулого разу, і, можливо, ми доб'ємося набагато більшого прогресу. Вибачте, але я в цьому сумніваюся ", - пояснив він.

Про те, що новий саміт повинен пройти в квітні в Берліні, президенти Німеччини, Франції, України і РФ домовилися на зустрічі в Парижі. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram