ГоловнаПолітика

Зеленський вирішив мотивувати молодь з окупованих територій зберегти українське громадянство

Президент заявив, що Україна повинна боротися за своїх громадян.

Зеленський вирішив мотивувати молодь з окупованих територій зберегти українське громадянство
Фото: ЕРА/UPG

Президент Володимир Зеленський доручив розробити програму для протидії масовій паспортизації Росії на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Глава держави провів нараду щодо забезпечення молоді, яка проживає на тимчасово окупованих територіях України, можливостями отримання паспорта громадянина України та сприяння абітурієнтам у вступі до українських вищих навчальних закладів, повідомляє пресслужба Офісу президента.

"Ми повинні налагодити контакт з цивільними людьми, які перебувають на окупованих територіях і з тих чи інших причин не можуть жити на підконтрольній Україні території", - сказав Зеленський.

Під час наради він акцентував увагу на тому, що в той час, поки на сході України триває війна, Росія масово видає свої паспорти людям, які проживають на тимчасово окупованих територіях України. На переконання глави української держави, така ситуація неприпустима, і Україна повинна боротися за своїх громадян.

Серед запропонованих кроків - спрощення процедури отримання українського свідоцтва про народження дитини та паспорта жителями окупованих територій, розміщення на КПВВ вздовж лінії розмежування та на адмінкордоні з Кримом центрів надання адміністративних послуг.

Також розглядається можливість забезпечення дистанційного вивчення української мови та історії України - дисциплін, які зараз не вивчаються на тимчасово окупованих територіях. Крім того, планується розширення кількості вищих навчальних закладів, до яких могли б вступати діти зазначеної категорії, та збільшення квот на бюджетні місця в них, організація роботи гарячої лінії для вступників тощо.

На думку Зеленського, ці заходи мають мотивувати молодь до здобуття української освіти та сприяти в облаштуванні та подальшому житті на території, контрольованій Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram