ГоловнаПолітика

Повернуті Росією кораблі вийдуть у море до початку літа, - Воронченко

Наприкінці наступного тижня катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" підуть на плановий ремонт.

Повернуті Росією кораблі вийдуть у море до початку літа, - Воронченко
Архивное фото
Фото: https://www.interfax.ru/

Повернуті Росією українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" до початку літа знову вийдуть в море у складі Військово-морських сил України.

Про це повідомив командувач ВМС адмірал Ігор Воронченко, передає Радіо Свобода.

"Зараз оформлені всі документи на постановку їх у ремонт. Ми склали перелік майна, яке було викрадено і знято, передали його слідчим органам. Була балістична експертиза щодо обстрілу "Бердянська". Росіяни навіть не прибрали осколків снарядів. Зараз очікуємо приїзду адвокатів, які представляють Україну в міжнародних судах. Буде ще раз огляд катерів і буксира "Яни Капу", і наприкінці наступного тижня катери "Бердянськ" і "Нікополь" , а також буксир підуть на плановий ремонт", - повідомив Воронченко.

Нагадаємо, три українські кораблі з 24 членами екіпажів були захоплені 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. Українські моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Ще 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу проігнорувала, як і ще сім вимог України. Останню з них було скеровано 4 жовтня.

20 листопада кораблі "Бердянськ" і "Нікополь" , а також буксир "Яни Капу" повернулися в Україну, однак росіяни зняли з кораблів все, що тільки можна, включаючи унітази, плафони і навіть розетки.

21 листопада в Гаазі почалися перші слухання "морської справи" щодо захоплення українських кораблів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram