ГоловнаПолітика

Антикорупційний суд скасував заочний арешт Андрієві Клюєву

Суд ухвалив, що оголошена ексголові АП підозра дає підстави виправдати подальше розслідування або висунути йому звинувачення.

Антикорупційний суд скасував заочний арешт Андрієві Клюєву
Андрей Клюев
Фото: http://dt.ua

Вищий антикорупційний суд скасував заочний арешт колишнього секретаря Ради національної безпеки і оборони, ексголови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва.

Про це повідомляють "Українськi Новини" з посиланням на матеріали суду.

Суд ухвалив, що підозра про вчинення Клюєвим кримінальних злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу, є обґрунтованою настільки, щоб виправдати подальше розслідування або оголошення звинувачення.

Зазначають, що це належно встановив слідчий суддя суду під час винесення постанови про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою і це відображено в оскаржуваній постанові.

Також колегія суддів вирішила, що для Клюєва існує ризик переховуватися від органу досудового розслідування та/або суду.

Зазначають, що з 2014 року місцеперебування підозрюваного не встановлено, органом попереднього розслідування вживаються заходи з метою його розшуку. Знаючи про наявність кримінального провадження, Клюєв не прийшов в орган досудового розслідування й ухиляється від отримання викликів і процесуальних документів.

При цьому судді зазначають, що інші ризики відсутні, оскільки матеріали не містять достатніх підстав, які вказували б, що підозрюваний вживатиме заходів для знищення, приховування або спотворення будь-яких речей чи документів, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінального злочину, і перешкоджати іншим чином.

Нагадаємо, 2019 року Генеральна прокуратура просила Вищий антикорупційний суд дозволити спеціальне (заочне) розслідування проти Клюєва. На початку січня ВАКС заочно заарештував його.

Улітку Центрвиборчком, виконуючи рішення суду, зареєстрував Клюєва кандидатом у депутати, хоча раніше відмовив йому в реєстрації на тій підставі, що в останні п'ять років він не проживав в Україні. Адвокат Клюєва, оскаржуючи відмову в реєстрації, переконав суд, що Клюєв проживав увесь цей час в окупованому Донецьку. У Генпрокуратурі заявили, що затримають Клюєва, щойно він повернеться в Україну. Пізніше ЦВК скасувала реєстрацію ексголови АП

Андрія Клюєва підозрюють в організації розгону студентів на Майдані 30 листопада 2013 року. На момент розстрілу протестувальників Клюєв очолював Адміністрацію президента Януковича, він утік з України 28 лютого 2018 року. У березні 2019 року Євросоюз зняв санкції проти Клюєва, у квітні Інтерпол припинив його розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram