ГоловнаСуспільствоЖиття

Командувач ВМС про стан повернутих кораблів: познімали навіть унітази і плафони

Воронченко повідомив, що судна прибудуть до Очакова близько 16:00.

Командувач ВМС про стан повернутих кораблів: познімали навіть унітази і плафони
Игорь Воронченко
Фото: ВМС ЗС України / Facebook

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко розповів про стан захоплених Росією військових кораблів, які напередодні повернули українській стороні.

Про це він повідомив у телефонному коментарі "4 каналу".

За словами Воронченка, росіяни зняли з кораблів усе, що тільки можна, включаючи унітази і плафони.

"Вони своїм ходом не йдуть, росіяни їх угробили. Познімали навіть плафони, розетки й унітази. Тож ми зараз покажемо всьому світу варварське ставлення росіян", - заявив він.

За словами Воронченка, кораблі тільки зараз підходять до територіальних вод. Очікують, що в Очаків вони прибудуть приблизно о 16:00.

Нагадаємо, три українські кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" з 24 членами екіпажів обстріляли і захопили 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. Генеральний штаб ЗСУ опублікував запис переговорів російських військових, які брали участь у захопленні. На цих записах ідеться, що команда таранити український буксир "Яни Капу" надійшла від керівництва Прикордонної служби ФСБ Росії. Російський корабель "Дон" здійснив дві "навали", однак малі броньовані катери під таран не потрапили, оскільки виявилися занадто маневровими. Зате під час однієї зі спроб "Дон" протаранив інший російський корабель "Смарагд".

Моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Міжнародний трибунал з морського права ще 25 травня постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу ігнорувала, як і вимоги України. Воронченко говорив, що Росія не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії.

18 листопада повідомляли, що Росія повернула Україні судна. Міністр оборони Андрій Загороднюк розцінив цей крок як виконання рішення Морського трибуналу.

19 листопада президент України Володимир Зеленський прийшов на зустріч з прем'єр-міністром Чехії неголеним "через забобони". Він пообіцяв поголитися після повернення захоплених кораблів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram