ГоловнаПолітика

В ЄС стурбовані припиненням реформ в Україні, - євродепутат

Віола фон Крамон стурбована можливим Майданом.

В ЄС стурбовані припиненням реформ в Україні, - євродепутат
Фото: obozrevatel.com

Призупинення реформ в Україні, зокрема, в сфері охорони здоров'я, а також "сліпе" голосування в стінах Верховної Ради викликає у європейської сторони стурбованість.

Про це віцепрезидент Комітету асоціації "Україна-ЄС" депутат Європейського парламенту Віола фон Крамон-Таубадель заявила в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Те дещо гарне, що було досягнуте при президенті Порошенко, поки не просувається вперед, наприклад, в реформі охорони здоров'я, що викликає стурбованість. Це не відповідає очікуванням Європи і Європейського парламенту щодо того, що Україна стане європейською країною з європейськими цінностями", - сказала Віола фон Крамон.

За її словами, перший етап реформи був "одним з найбільших досягнень за дуже короткий проміжок часу", коли МОЗ очолювала Уляна Супрун, і "навіть не почавши ... другу стадію реформи, новий міністр охорони здоров'я і її команда роблять все проти".

Віола фон Крамон наголосила, що європейська сторона дуже зацікавлена в продовженні інтенсивної співпраці з Україною, але вважає, що сильний парламент означає іншу процедуру прийняття законопроєктів.

"Ми виділяємо достатню кількість грошей цій чудовій країні (Україні - ред.), багато грошей іде на реформи. І якщо пан Зеленський не хоче продовжувати з цими реформами, а замість цього їм перешкоджати або навіть повернути їх назад, ми повинні на це реагувати. Ми не будемо мовчати", - зазначила вона.

За словами віцепрезидента Комітету асоціації "Україна-ЄС", в Європейському парламенті є велика підтримка України, і при цьому є високі очікування до проведених в Україні реформ. Тому європейська сторона готова продовжити фінансову допомогу, "але не як само собою зрозуміле", а повинна бачити результати і докази, "що гроші були використані належним чином".

"у країні повинен бути сильний парламент. Те, що ми бачимо, так це свого роду сліпе голосування. Занадто багато на кону, занадто багато чого можна втратити. І якщо люди не будуть задоволені, я маю на увазі тих, хто повертається з війни, тих, у кого є зброя - наступний Майдан не буде мирним. Це може бути жахливо", - зазначила Віола фон Крамон.

Нагадаємо, президенти України і США Володимир Зеленський і Дональд Трамп в оприлюдненій Білим домом в середу стенограмі розмови від 25 липня висловили думки про те, що країни Європи роблять недостатньо кроків для допомоги Україні в порівнянні зі Сполученими Штатами.

У Брюсселі відреагували на закиди в недостатній допомозі Україні від ЄС. Там назвали підтримку України в останні 5 років "безпрецедентною". Так, з 2014 року Європейський Союз разом з європейськими фінансовими інститутами мобілізував понад 15 млрд євро грантів і позик для підтримки процесу реформ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram