ГоловнаПолітика

Російський суд засудив до 2,5 року колонії-поселення кримськотатарського активіста Мемедемінова

Блогера звинуватили в публічних закликах до терористичної діяльності.

Російський суд засудив до 2,5 року колонії-поселення кримськотатарського активіста Мемедемінова
Фото: Крымская Солидарность

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 2 жовтня засудив до 2,5 року позбавлення волі кримськотатарського блогера і активіста Нарімана Мемедемінова. Його звинуватили в публічних закликах до терористичної діяльності.

Про це повідомило видання "Ґрати".

За версією слідства, в 2013 році блогер записав три відео: про ісламську партію "Хізб ут-Тахрір", Рамадан і мечеті. Пізніше Крим окупувала Росія, де "Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією і заборонена. Слідство звинувачувало Мемедемінова в тому, що він не видалив відео. Претензії слідства також викликали два репости про "Хізб ут-Тахрір" і ситуацію в Сирії. 

Прокуратура зажадала для Мемедемінова шість років позбавлення волі, але пізніше суд перекваліфікував обвинувачення з частини 2 статті 205.2 КК на частину 1 і призначив більш м'яке покарання.

"Наріман Мемедемінов стояв біля витоків громадянської журналістики в Криму після того, як на півострові було засуджено українського журналіста Миколу Семену, заборонено в'їзд засновнику інформагенства "QHA" Ісмету Юкселу, журналістці Олені Савчук, Аліні Смутко й іншим, заблоковано цілу низку інтернет-видань. Він один із перших почав висвітлювати судові процеси над політв'язнями в Криму. З 2014 року він неодноразово зазнавав тиску: в 2016 році в його будинку провели обшук, під час якого намагалися підкинути заборонену літературу, але це побачила дружина Нарімана, і провокація провалилася. У 2017 році його оштрафували на 20 000 рублів за те, що він вів репортаж з місця обшуку в будинку активіста Сейдамета Мустафаєва в Бахчисараї, назвавши його учасником несанкціонованого мітингу. На його адресу неодноразово надходили погрози, проте він гідно продовжував виконувати свою місію", - виступив у дебатах адвокат Мемедемінова Едем Семедляєв.

На підтримку Нарімана Мемедемінова виступила Європейська Федерація журналістів, Національна спілка журналістів України, організації "КримСОС", Кримська правозахисна група та Центр громадянських свобод, Профспілка працівників незалежних ЗМІ Криму. Російський правозахисний центр "Меморіал" визнав Мемедемінова політв'язнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram