ГоловнаПолітика

Екснардеп Онищенко розповів, коли повернеться в Україну

"Як тільки українські компетентні органи дадуть дозвіл на в'їзд, я приїду".

Екснардеп Онищенко розповів, коли повернеться в Україну
Фото: detector.media

Колишній депутат Верховної Ради VII і VIII скликань Олександр Онищенко повернеться в Україну, як тільки компетентні органи дадуть йому дозвіл на в'їзд.

Про це він заявив в ефірі телеканалу ZIK по Skype.

Відповідаючи на запитання про плани повернутися в країну, політик зазначив, що в нього "своєрідна ситуація".

"Я перебував в Іспанії. Україна подавала запит про мою екстрадицію. У мене проходив суд в Іспанії, і я перебуваю начебто в компетенції іспанського суду. Справу в Іспанії було призупинено стосовно мене, і буквально місяць чи півтора тому я написав прохання про те, щоб мені дозволили добровільну екстрадицію в Україну. Відповідно, суд Іспанії ухвалив позитивне рішення і дозволив мені покинути територію Іспанії в будь-який час. Але я попередньо повинен узгодити це все з українською владою. Дипломатичною поштою це все було відправлено в Україну, і тільки-но українські компетентні органи дадуть дозвіл на в'їзд, я приїду в Україну", - розповів Онищенко.

Нагадаємо, в червні Онищенко заявив, що вже подав офіційні запити для свого повернення в Україну до відповідних органів. Він також подавав документи в ЦВК для участі у виборах, але отримав відмову.

Онищенко втік з України і перебуває в розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук. 5 липня 2016 року, коли нардеп уже був за кордоном, Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання і арешт. За версією слідства, Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу. В результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків у сумі понад 740 млн грн.

До "газової схеми" причетні декілька десятків людей. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата, вважаються його матір Інеса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram