ГоловнаПолітика

Блогера Мемедемінова, заарештованого в Криму, помістили в психлікарню, - адвокат

Правозахисники вважають, що РФ використовує "каральну психіатрію" як метод тиску на політичних в'язнів.

Блогера Мемедемінова, заарештованого в Криму, помістили в психлікарню, - адвокат
Нариман Мемедеминов
Фото: Громадське радіо

Заарештованого в анексованому Росією Криму за підозрою в пропаганді тероризму блогера, громадянського активіста Нарімана Мемедемінова помістили в психіатричну лікарню. Про це інформує громадське об'єднання "Кримська солідарність" з посиланням на кримського адвоката Еміля Курбедінова, пише Цензор.НЕТ.

“Без рішення суду, спираючись лише на постанову слідчого 28 червня 2018 року цивільного журналіста і активіста Нарімана Мемедемінова, як мінімум, на 20 днів поміщено в психіатричну лікарню для "обстеження", - розповів адвокат.

"Останнім часом, поряд з певними діями, що супутні веденню так званих "кримінальних справ" за статтями про "тероризм" і "екстремізм" спостерігається ще один спосіб тиску на політичних в'язнів - "каральна психіатрія", - йдеться в повідомленні.

Адвокат Еміль Курбедінов розцінює цей факт, як грубе порушення прав свого підзахисного і тиск на його принципову позицію.

На погляд правозахисників, це принизлива процедура, коли психічно здорових людей поміщають в установу, що передбачена для лікування психічно хворих пацієнтів.

"Раніше подібній експертизі піддавалися: Ільмі Умеров, Енвер Мамутов, Сейран Салієв і інші необґрунтовано затримані кримські татари мусульмани", - відзначили в "Кримській солідарності".

15 травня підконтрольний Росії Київський районний "суд" Сімферополя продовжив на чотири місяці арешт кримськотатарському активісту, цивільному журналісту Наріманову Мемедемінову, обвинуваченому в пропаганді тероризму. Мемедемінов залишиться в СІЗО до 15 серпня.

У березні в Бахчисарайському районі в будинку Нарімана Мемедемінова російські силовики і правоохоронці провели обшук. Після цього суд заарештував Мемедемінова.

Прокуратура АРК 23 березня внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) Кримінального кодексу України.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) назвала арешт Мемедемінова в Криму "порушенням прав на свободу думки, вільне отримання і поширення інформації, в тому числі за допомогою мережі Інтернет".

МЗС України засуджує затримання громадського активіста і вимагає від російських властей анексованого Криму звільнити Мемедемінова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram