ГоловнаПолітика

Соратники Зеленського повернули Росії гроші й розірвали договір на фінансування фільму

На кінострічку "Вниз" з федерального бюджету було виділено 35 млн рублів.

Соратники Зеленського повернули Росії гроші й розірвали договір на фінансування фільму
Фото: myalt.net

Російська медіа-компанія "Грін Філмс", яка через кіпрську фірму належить соратникам Президента України Володимира Зеленського, повернула назад отримані з бюджету РФ кошти на фінансування кінострічки "Вниз".

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях", повідомляє  Радіо Свобода.

Згідно з даними Єдиного порталу бюджетної системи Російської Федерації, 4 квітня 2019 року Мінкультури РФ і ТОВ "Грін Філмс" уклали додаткову угоду. Згідно з нею, було прийнято рішення про розірвання договору від 25 жовтня 2017 року про фінансування фільму "Вниз" з бюджету Росії.

В угоді йдеться, що "Грін Філмс" повернула вже отримані кошти від Мінкультури Росії платежем від 19 лютого 2019 року. Йшлося про 35 млн рублів - за курсом на момент отримання ця сума становила понад 16 млн гривень.

Окрім того, відповідно до третього пункту нової угоди, ТОВ "Грін Філмс" зобов'язане виплатити відсотки Міністерству культури Росії у розмірі 3 млн 160 тис. рублів "за користування грошовими коштами федерального бюджету".

На початку 2019 року "Схеми" з'ясували, що Володимир Зеленський і його бізнес-партнери володіють компанією в Росії попри запевнення тоді ще кандидата у президенти, що бізнес закрили у 2014 році. Журналісти знайшли три російські фірми, які займаються виробництвом кінофільмів і телевізійних програм: "Вайсберг Пікчерс", "Платинумфільм" і "Грін Філмс".

Володимир Зеленський спочатку заперечував цей факт, але потім визнав його і попросив вибачення у журналістів.

Тоді з'ясувалося, що компанія "Грін Філмс" не тільки працює у Москві, але й успішно пройшла відбір у конкурсі на отримання державного фінансування з бюджету Росії та отримала 35 млн рублів на фінансування фільму-трилера "Вниз".

У березні "Схеми" повідомляли, що Володимир Зеленський позбувся частки у російському кінобізнесі на користь Андрія Яковлєва - автора "Студії Квартал-95". Він вийшов з кіпрської компанії-засновниці ТОВ "Грін Філмс" Green Family LTD. Після цього частки у Green Family LTD розподілилися так: Андрій Яковлєв - 400 євро, Борис Шефір - 300 євро, Сергій Шефір - 300 євро, Appex International LTD Тимур Миндич - 1000 євро.

Андрій Яковлєв, Борис і Сергій Шефіри - давні бізнес-партнери Зеленського по "Кварталу-95". Тимур Миндич - соратник Ігоря Коломойського і бізнесмен, який має частку у наближених до олігарха медіа-структурах.

21 травня 2019 року Сергія Шефіра призначили першим помічником президента Володимира Зеленського.

Засновник усіх трьох компаній - зареєстрована на Кіпрі Green Family Ltd, кінцевим бенефіціаром якої був зазначений Володимир Зеленський і його партнери по "Кварталу-95".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram