ГоловнаПолітика

Радник Порошенка: про відкликання Томосу і мови бути не може

"Якщо не будуть порушені умови Томосу, якщо церква не буде його переглядати і вносити зміни, то ні про яке відкликання мови бути не може".

Радник Порошенка: про відкликання Томосу і мови бути не може
Томос об автокефалии Православной церкви Украины выставлен в Софии Киевской.
Фото: president.gov.ua

Томос про автокефалію Православної церкви України не може бути відкликаний Вселенським патріархом, якщо сама ПЦУ не наполягатиме на внесенні змін до документа.

Про це заявив "Радіо Свобода" радник президента Петра Порошенка, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко.

"І в Томосі, і в статуті церкви є положення про те, що все, що відбувається в незалежній українській церкві, повинно відбуватися відповідно до Томосу і статуту. Якщо не будуть порушені умови Томосу, якщо церква не переглядатиме його і не вноситиме в його положення зміни, то ні про яке відкликання мови бути не може", - сказав Павленко.

Він також зазначив, що "президент Порошенко і держава не втручається у внутрішні церковні відносини". Так Павленко прокоментував слова почесного патріарха ПЦУ Філарета, який заявив, що "Порошенко фактично дав згоду на ліквідацію Київського патріархату".

"15 грудня (перед проведенням Об'єднавчого собору, результатом якого стало створення ПЦУ, - ред.) було ліквідовано Київський патріархат як релігійне об'єднання, тобто - об'єднання різних релігійних організацій, які складають КП. Рішення про це було було прийнято Помісним собором Київського патріархату, і Міністерство культури в січні вже цього року завершило всі необхідні процедури, встановивши, що ні фактично, ні юридично Київський патріархат як церква не існує", - наголосив Павленко.

Нагадаємо, минулого тижня почесний патріарх Філарет прямо заявив про те, що Київський патріархат, який з 15 грудня минулого року вважався саморозпущеним, усе ще продовжує існувати.

Раніше Філарет заявив про своє право скликати Собор для зміни статуту помісної церкви. Епіфаній, своєю чергою, вказав на відсутність підстав для скликання Помісного Собору і зміни статуту ПЦУ, оскільки через це помісна церква може втратити Томос.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі всі ієрархи УПЦ КП, УАПЦ і кілька ієрархів УПЦ МП утворили ПЦУ, що мало призвести до ліквідації УПЦ КП і УАПЦ. 6 січня в Стамбулі митрополит Епіфаній отримав з рук Вселенського патріарха Варфоломія Томос про автокефалію ПЦУ, причому саме створення об'єднаної церкви, очолюваної митрополитом, було одним із головних умов надання Томосу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram